Valgresultatet i Oslo var tirsdag fremdeles ikke offisielt klart, men etter at 99,9 prosent av stemmene er opptelt viser bildet at ingen av blokkene har flertall og at begge sider må gjøre sine hoser grønne hos MDG for å sikre seg makten.

Og det er de også i full gang med, bekrefter partiet overfor NTB.

– Vi har blitt oppringt av både Raymond Johansen (Ap) og av Stian Berger Røsland (H) i dag tidlig, bekrefter Torkil Vederhus, fylkesleder for Miljøpartiet De Grønne i Oslo.

– Og vi er klare for å prate med alle, fastslår han.

Med foreløpig 8,1 prosent oppslutning har MDG seilt fram som Oslos tredje største parti.

Stor avstand

Venstre-siden trenger bare støtte fra MDG for å få flertall, mens dagens sittende Høyre-, Venstre- og KrF-byråd derimot må ha støtte både fra MDG og Fremskrittspartiet skal de klare å fortsette ved makten.

Sittende byrådsleder Stian Berger Røsland (H) uttrykker selv klart tvil om det er en mulig oppgave.

– Det er vanskelig å se for seg et Høyre-ledet byråd som skal basere seg på støtte fra Venstre, KrF, MDG og Frp i bystyret. Til det er den politiske avstanden for stor mellom MDG og Frp, sier Røsland til VG.

Røsland sier til avisen at han mener initiativet og retten til å forhandle om å danne et nytt byråd nå ligger hos Ap og Aps byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen.

– Sitter til jeg blir kastet

Sittende ordfører Fabian Stang (H) velger imidlertid ikke å være så pessimistisk.

– Dersom MDG og Ap ikke finner fram til enighet, så er det naturlig at de setter seg ned med det sittende byrådet, sier Stang til avisen.

Han peker på at Johansens uttalelser tyder på at Ap ikke vil gi MDG ordførervervet, slik De grønne krever.

– Da blir det opp til MDG om de vil ha en ordfører fra Høyre, med 28 borgerlige mandater bak seg, eller om de vil innsette en fra Ap som har tjue Ap-mandater, og trolig får støtte av de tre fra SV og de tre fra Rødt, sier Stang, og legger til at han sitter til han blir kastet.

Uansett vil Stang og dagens byråd bli sittende fram til 21. oktober når det første konstituerende møte i det nye bystyret etter valget skjer.

Kongsrolle

Samtidig er Stang i kraft av å være ordfører også tillagt en «kongerolle» ved at han skal henvende seg til den byrådslederkandidaten som antas å samle størst oppslutning om sitt byråd.

Raymond Johansen sier til VG at han regner med å få en henvendelse fra ordfører Fabian Stang (H) allerede tirsdag.

Fra Fabian Stangs kontor får NTB beskjed om Stang har innkalt «alle relevante listetopper» til et møte.

Niholder på ordføreren

Raymond Johansen møtte pressen da Aps sentralstyre møttes til kakefeiring av valget tirsdag ettermiddag.

Han sier han jobber ut fra et ønske om å inkludere flere partier i byrådet, og sier han tror Ap og MDG kan enes om mange saker i Oslo.

MDGs krav om å få ordførerposten er Johansen derimot lite åpen for.

– Tradisjonen har vært at ordføreren alltid kommer fra det største partiet, og noen ganger er jeg veldig tradisjonsbunden, fastslo Johansen.

Les også:- Vi er heldige som har rente å kutte

Professor om Miljøpartiet de grønnes politikk: - Tragikomisk

Carlsberg tilbakekaller øl i Sverige

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her besvimer BMW-sjefen på scenen:

Her besvimer BMW-sjefen på scenen
Det ble dramatisk da den nye BMW-sjef Harald Kruger møtte pressen i Frankfurt for å snakke om de nye bilmodellene. Plutselig besvimer han før han blir geleidet bort fra scenen.
00:28
Publisert: