Frøyværingen Gustav Magnar Witzøe slappet i ettermiddag av i leiligheten i Trondheim sentrum, etter en dag hvor navnet hans figurerte blant landets aller rikeste.

– Det har vært noen telefoner, men ellers har det ikke vært noen spesiell dag, sier Witzøe til Dagens Næringsliv.

Den anonyme 20-åringen er landets 12. rikeste person, og er god for 2,5 milliarder kroner, ifølge skattemyndighetene. På inntektslisten kommer han på niendeplass med en skattbar inntekt på 61,6 millioner kroner.

– Dette er ikke penger som jeg har, eller kontrollerer, det er verdier som finnes i selskapene, og jeg har derfor ikke noe spesielt forhold til dem, sier Witzøe.

Han presiserer at det er faren, Salmar-gründer Gustav Witzøe (60), som eier a-aksjene og bestemmer, mens han selv eier b-aksjene i holdingselskapet Kvarv. Disse aksjene ble overført ham i 2011, men 20-åringen har ingen formelle posisjoner i selskapsstrukturen, uten å være eier.

På gulvet
–Hvordan reagerer omgivelsene dine på at du er god for så mye penger?

– De fleste skjønner jo hvordan det henger sammen. Det er ikke penger jeg har, og verdiene påvirker meg ikke i særlig grad i det daglige.

Etter å ha avsluttet videregående ifjor vår tok Witzøe ett års fri for å jobbe på gulvet i lakseoppdretteren Salmar på Frøya, som faren har bygd opp til å bli en av verdens største. Witzøe-familien eier fortsatt over 53 prosent av det børsnoterte selskapet, og har i tillegg gjort en lang rekke andre investeringer gjennom investeringsselskapet Kverva. Kverva har en verdijustert egenkapital på drøyt seks milliarder kroner.

Gustav Magnar Witzøe flyttet i til Trondheim og tar det kommende skoleåret opp fag som privatist på videregående. I løpet av året som har gått har Salmar-eieren jobbet i oppdrettsdelen av selskapet, og tilbragt mye tid på fôrflåten og på merdkanten. I likhet med de øvrige ansatte har han jobbet sjudagersskift, for så å ha sju dager fri.

– Det har vært et kjempeår, jeg har jobbet sammen med veldig flinke folk, og lært veldig mye, så det har vært bra!

RBK-fan
– Har du noen planer om å gå inn i bedriften på mer permanentbasis?

– Jeg har stor respekt for det som er gjort, og for de verdiene som er skapt, men jeg er ikke der nå. Det er noe jeg må ta stilling til etterhvert, hvis jeg har lyst og det er naturlig så kanskje, men det er ikke noe jeg har lyst til å tenke på nå. Først vil jeg gjøre unna dette skoleåret.

– Har du planer om å ta høyere utdanning?

– Jeg har lyst til å ta mer utdanning, men vet ikke innenfor hva, ennå. Jeg skal bruke godt med tid på å bestemme hva jeg skal gjøre, sier Gustav Magnar, som er svært opptatt av fotball. Både han og faren er begge fast inventar på Rosenborgs hjemmekamper på Lerkendal. 20-åringen spiller også selv på Frøyas seniorlag.

Vi rykket ned til 4. divisjon ifjor, men beholdt plassen i år, sier Gustav Magnar Witzøe.

Så å si hele lønnsinntekten hans på 61,6 millioner går med til å betale formuesskatt, ifølge sjef for Witzøe-familiens investeringsselskap, Kverva, Helge Moen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.