Jamie Dimon er som toppfsjef for legendariske JP. Morgan den best betalte lederen av de seks største bankene i USA. I 2010 fikk han 23 millioner dollar, over 130 millioner kroner, for jobben.

Nå slutter han seg til klubben av USAs én prosent rikeste, som i det siste har tydd til taler, åpne brev og TV-intervjuer for å forsvare seg selv mot demonstrantene som har lagt det amerikanske finansmarkedet for hat under parolen "Occupy Wall Street", ifølge Bloomberg News.

- De ter seg som at enhver som har vært suksessrik, og fordi man er rik, så er man ond. Jeg forstår det ikke. Noen ganger finnes det ett råttent eple, likevel så sverter man alle, sa Dimon under en investorpresentasjon tidligere denne måneden.

En ny amerikansk forskrift i den såkalte "Dodd-Frank Act" krever at børsnoterte selskaper må offentliggjøre forholdet mellom kompensasjonen til toppsjefen og gjennomsnittlig lønn for selskapets ansatte. Kritikerne mener regelen er absurd, og stjeler både tid og ressurser.

USA rikeste én prosent av befolkning tjente minst 343 927 dollar, nær 2 millioner kroner, i 2009, som er siste år med tilgjengelige data, ifølge amerikanske skattemyndigheter. Mens den gjennomsnittlige inntekten i befolkningen steg 62 prosent i perioden fra 1979 til 2007, økte inntekten for USA én prosent rikeste med tre-gangen. USA har dermed større inntektsskjevhet enn Kina og Iran, ifølge Bloomberg.

Hedgefond-forvalter John Paulson, som ble milliardær på å satse på et krakk i det amerikanske boligmarkedet, har tatt til orde for at de rike tjener samfunnet.

- De øverste én prosent av New Yorks befolkning betaler over 40 prosent av all inntektsskatten, skriver han i tidligere en e-post til Bloomberg.

Ken Langone, som var med og grunnla byggevarekjeden Home Depot, sier han heller ikke er flau over sin suksess.

- Jeg er tjukk i penger, og ikke flau over det. Og dersom du mener at jeg er tjukk i penger, fordi jeg har vært suksessrik, ja så er jeg tjukk i penger. Jeg har gjort meg skyldig i være tjukk i penger, uttalte han i intervju med Bloomberg forrige uke.

Hedgefond-forvalter Leon Cooperman, styreleder og tidligere toppsjef i Goldman Sachs, skrev i forrige måned et brev til Barack Obama der han sa at kapitalister ikke er som de ofte fremstilles å være, og at de velstående ikke er en "enhetlig, egoistisk og ufølsom gjeng". Responsen fra likesinnede har vært stor, ifølge ham.

- Du får mer ut av meg, om du behandler meg med respekt, sier han.

Ikke alle rike amerikanere er like defensive. Mangemilliardær Warren Buffett, styreformann og toppsjef i investeringsselskapet Berkshire Hathaway, har oppfordret til å øke skattene for de velstående.

To av tre amerikanere støtter forslaget om å øke skattene for husholdninger med en samlet inntekt på minst 250.000 dollar, ifølge en undersøkelse foretatt av Bloomberg og Washington Post i oktober.

Les også:
Occupy-bevegelsen aksjonerer mot havner
Femti Occupy-aktivister arrestert i New York
Newyorkere støtter Occupy Wall Street
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.