Kongsberg Defence & Aerospace, som er et datterselskap i Kongsberg Gruppen ASA, har fått rammeavtale med US Army om leveranser av fjernstyrte våpenstasjoner.

Avtalen har en ramme på cirka åtte milliarder kroner og en varighet på fem år.

- Dette er den helt klart største avtalen for oss noen sinne, sier en fornøyd divisjonsdirektør Egil Haugsdal til DN.no.

Avtalen gjelder CROWS-programmet (Common Remotely Operated Weapon Station), som er et felles anskaffelsesprogram for våpenstasjoner til US Armys kjøretøyprogrammer.

Tok innersvingen på konkurrenter
Avtalen er sikret etter et års nitidig testing og beinhardt arbeid for å overbevise det amerikanske forsvaret om å velge Kongsberg som leverandør. Kongsberg snappet avtalen fra en konkurrent.

- USA står for halvparten av alle kjøp av forsvarsmateriell i verden, og tidligere har vi hatt konkurrenter på slike store kontrakter. Nå vinner vi alle avtaler innen dette feltet, og det betyr jo selvsagt en voldsom volumøkning, sier Haugsdal.

- Dere blir en viktig leverandør for USAs krigførende hær. Har dere noen betenkeligheter med det?

- Vi produserer forsvarsmateriell og det ligger i vår natur at vi selger der det er lov. Norge har strenge reler på dette, sier Haugsdal.

- Venter dere kritikk?

- Det er vel ikke umulig det, men det er nå dette vi lever av.

Kongsberg Defence & Aerospace har allerede mottatt den første bestillingen innenfor rammeavtalen. Denne er på 1,7 milliarder kroner og gjelder leveranser av våpenstasjoner, reservedeler og support. Det totale omfanget av avtalen vil være avhengig av fremtidige behov og årlige bevilgninger, heter det i meldingen fra Kongsberg.

Haugsdal presiserer at avtalen neppe kommer til å gå over åtte milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.