På to år har Innovasjon Norge brukt mer enn fire milliarder kroner på kvinnerettede prosjekter. Men andelen kvinnelige gründere synker, skriver Dagens Næringsliv.

Ferske tall fra Høgskolen i Bodø og deres rapport Global Entrpreneurship Monitor (GEM) viser at andelen kvinner blant norske gründere lå på 32,6 prosent ved utgangen av 2007. Ved utgangen av 2009 var andelen sunket til 26,8 prosent.

Uoppnåelig mål?
Regjeringens mål om at kvinner skal utgjøre 40 prosent av alle nyetableringer innen 2013, virker mer uoppnåelig nå enn for bare to år siden.

Samtidig har Innovasjon Norge brukt 4,2 milliarder kroner på å stimulere kvinnelig entrprenørskap, på å fremme kvinnelig ledelse og få flere kvinner inn i norske styrer.

De spesialdesignede kvinneprosjektene har ifølge DN vært mange: Fyrtårnprogrammet med kurs tilpasset kvinnelige gründere, kvinnelige gründere som har reist land og strand rundt og holdt motivasjonsforedrag og en egen kvinnelig gründerpris - for å nevne noe.

- Ikke noe galt
Spesialkonsulent i Innovasjon Norge, med ansvar for kvinnesatsingen, Anne Marie Kittelsen, mener at det ikke er noe galt med måten Innovasjon Norge har jobbet på.

- Dette er en stor utfordring, men vi tenker at rollemodeller er veldig viktig. Jeg tror det har med holdninger å gjøre. Mange kvinner ser på det som mye tryggere å være ansatt. Særlig når de har små barn, sier Kittelsen til DN

Legger ikke til rette der kvinnene er
Førsteamanuensis Erlend Bullvåg ved Handelshøgskolen i Bodø, som forsker på innovasjon og gründerskap, tror den synkende norske kvinnebidraget til ny næringsvirksomhet blant annet handler om at myndighetene ikke legger forholdene til rette der kvinnene faktisk er.

- Typisk innovasjon i Norge i dag er ideer som klekkes ut på gutterommet på pc-en. For eksempel innenfor sosiale medier. Jentene bruker oppfinnelsene og vet godt hva det er de vil ha, men de interesserer seg ikke for å lage dem. Kvinner er opptatt med helt andre ting. Vi ser at i land der privatisering av omsorgsbransjen er mer utbredt, så er kvinneandelen også høyere, sier Bullvåg til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.