Kongsberg Gruppen har inngått en kontrakt med sin strategiske samarbeidspartner Raytheon i USA. Verdien er på 3,7 milliarder kroner, skriver TDN Finans.

Kongsberg Gruppen vil være underleverandør til Raytheons «National Advanced Surface-to-Air Missile System» (NASAMS). Nasams er en luftvernskontrakt som Raytheon har inngått med Oman.

- Samarbeidet med Raytheon har gjennom mange år utviklet seg til et tett og sterkt partnerskap med et stort markedspotensial for våre luftvernløsninger. Denne avtalen med Oman er en den største enkeltstående leveransekontrakten i Kongsberg Gruppens historie og understreker hvilken posisjon Nasams har internasjonalt, sier konsernsjef Walter Qvam i en kommentar.

NASAMS-systemet er i dag i bruk i Washington DC for kontinuerlig beskyttelse av luftrommet over Det Hvite Hus, Kongressbygningen og Senatet. I Norge brukes systemet ved særskilte hendelser, som da president Obama var på besøk for å motta fredsprisen i 2009.

Snakker med flere
Kongsberg Gruppen er i forhandlinger med flere land som har krav om å ha luftvernsystem, og ledelsen er godt fornøyd med å ha inngått den største enkeltkontrakten i selskapets historie med Oman for «Nasams».

Det sier administrerende direktør Harald Ånnestad i Kongsberg Defence Systems til TDN Finans fredag.

Defence System-direktøren opplyser at varigheten for den nye kontrakten er på rundt fire år, men han vil ikke si noe om lønnsomhetsbidraget.

Nasams
Nasams er et luftvernsystem som Kongsberg Gruppen selger sammen med det amerikanske selskapet Raytheon, og torsdag meldte de om en kontrakt med Oman på 3,7 milliarder kroner.

-Vi har vært i et strategisk partnerskap med Raytheon siden 1996 og har til nå solgt Nasams til syv land, sier Ånnestad.

Ifølge ham er Nasams det mestselgende luftvernsystemet i verden de siste ti årene.

-Det er mange land som har krav om å ha luftvernsystem og vi er i forhandlinger med flere for mulige nasams-kontrakter, sier han.

Ånnestad vil ikke si noe konkret om tidslinjen for nye kontrakter, men han er «godt fornøyd» med Oman-kontrakten.

-Dette er den absolutt største enkeltkontrakten Kongsberg Gruppen noensinne har inngått. Den nest største var med Finland på 3,1-3,2 milliarder, sier han, og legger til:

-Vanlige Nasams-kontrakter er på rundt 500 millioner til en milliard kroner.

Les også:
Telenor gir karakterer til ansatte
Helt ginialt
Advarer mot smart-telefoner under OL
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.