Nok en gang går Økokrim seirende ut av en sak som omhandler påståtte brudd på Verdipapirhandelloven.

Forvalter Tom Walther Steen var tiltalt for sluttkursmanipulasjon siste handelsdag før nyttår 2004. Den lave sluttkursen som var resultatet av salgene ble senere underkjent av Oslo Børs. Torsdag ettermiddag kom dommen fra Oslo tingrett.

Må sone to måneder
Steen er dømt til seks måneders fengsel, hvorav to måneder må sones og resten gjøres betinget med en prøvetid på to år. I tillegg må Steen, som var forvalter i Sector Asset Management da lovbruddet ble begått, betale en bot på én million kroner.

Sluttkursmanipulasjon er å prøve å påvirke sluttkursen i aksje ulovlig opp eller ned slik at kursen ikke reflekterer den virkelig prisen markedet setter på aksjen.

I retten forklarte Steen at fondet han forvaltet ikke ville tjent noe på at han la inn salgsordre med en betydelig lavere pris enn det aksjen hadde vært handlet til den samme dagen.

Les også: - Som å pisse i buksa

Steens forklarte at salgsordene ble lagt inn til såpass lav kurs fordi han trengte å økte shorteksponeringen i aksjen: En lav kurs ville få volumet opp, mente han.

Trengte gode tall
Retten mener derimot at Steen hadde behov for å få historiske tall som viste høy avkastning i Pretorian, fondet han forvaltet. Pretorians prospekt oppgav en historiske avkastning som i hovedsak baserte seg på teoretisk avkastning.

Retten mener også at både Sector Asset Management og Steen selv hadde direkte eller indirekte økonomiske fordeler av å øke den beregnete avkastningen i fondet.

I retten ble det avspilt flere samtaler Steen hadde med forskjellige meglere i forkant av de omdiskuterte handlene.

Om disse skriver retten:

"Retten finner at en samlet vurdering av telefonsamtalene som Steen og hans medhjelper Mads Andreassen hadde (...) viser at Steens overordnede mål ultimo desember 2004 var å påvirke flere sluttkurser der fondet allerede var inne ved kjøp eller salg som isolert sett fremsto som ugunstige for å bedre fondets rapportering per årsskiftet ved at eksisterende beholdninger ble mer verdt for fondet".

Da rettssaken i Oslo tingrett var over uttalte Steen til Dagens Næringsliv at han mener saken mot han burde være til skrekk og advarsel for andre.

Les også: - Til skrekk og advarsel for andre

- Du kan bryte loven, uten å være klar over det, sa Steen da til avisen.

Steen var i tillegg til brudd på Verdipapirhandelloven også tiltalt for dagpengebedrageri, noe han også ble dømt for.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.