Helt siden han var tenåring, har oljebransjen vært en viktig del av karrieren og livet til Trond Omdal (52).

På det som den gang het gymnaset, fikk han sin første sommerjobb i Statoil. Omdal har begynt og sluttet i oljeselskapet tre ganger i løpet av karrieren, før han til slutt endte opp som oljeanalytiker i Pareto Securities.

Selv hevder 52-åringen å ikke ha langsiktige karrieremål.

- Jeg har ikke noe langsiktig karrieremål utover å gjøre min nåværende jobb bedre og utnytte muligheter den nye oljeoppturen gir, sier han.

I denne sommerserien forteller et knippe mennesker fra norsk næringsliv, politikk og akademia om sin karriere.

Vil anbefale

Oljeprisen begynte å falle på sensommeren i 2014. Fra å ha ligget godt over 100 dollar fatet, ble bunnen nådd i januar i år på rundt 27 dollar fatet. Denne uken er nivået på rundt 43 dollar fatet.

Nedgangen har ført til svært vanskelige tider for olje- og gassbransjen. Hittil er mellom 36.400 og 37.800 oljejobber forsvunnet som følge av nedturen, viser en oversikt fra DNB Markets.

Omdal tror selv på oljeopptur, og anbefaler gjerne dagens ungdom å studere petroleumsfag.

- Vi vil få en ny syklisk oljeopptur, så jeg ville heller ikke vært bekymret for å anbefale studier og en karriere innen olje og gass.

Studentene selv virker derimot ikke like optimistiske. Oljestudier er mindre populært enn på lenge over hele landet. Titusenvis av oljejobber har forsvunnet siden oljeprisen stupte i 2014, og flere oljerelaterte utdannelser har redusert antallet studieplasser, og andre slipper inn alle søkere.

Les mer:

Arbeidsledig under krise

Etter videregående skole i Stavanger og fullført mastergrad ved Norges Handelshøyskole, begynte Omdal sin egen karriere som finansanalytiker i det amerikanske energiselskapet Conoco Phillips i Norge. Deretter gikk veien videre til konsulentstillinger i Statoil og Gemini Consulting.

I 1997 begynte han i konsulentselskapet Coopers & Lybrand, som i dag er en del av Pricewaterhouse Coopers. Denne jobben forlot Omdal etter seks måneder.

I juni 1998 sto han arbeidsledig uten noe jobbtilbud på bordet. Dette var midt under den såkalte Asia-krisen. Thailands valuta kollapset i 1997, og landet var så godt som konkurs. Krisen spredte seg til flere andre asiatiske land, og førte til et verdensomspennende aksjefall. Det førte til økonomisk nedtur særlig i Asia, men påvirket flere land i Europa og Vesten også.

Her kan du lese alle artiklene i serien

Var på Pareto-intervju

Heldigvis for Omdal hadde ikke krisen nådd Norge ennå.

- Jobbmarkedet var fortsatt sterkt. Jeg tok kontakt med folk jeg hadde jobbet med og rekrutteringsfirmaer, sier Omdal.

Før han takket ja til nok en Statoil-jobb, var han ønsket av selskapet som skulle bli hans arbeidsgiver 18 år senere.

- Jeg rakk faktisk også å komme på intervju hos daværende administrerende direktør i Pareto Securities for en utlyst rigganalytikerstilling, men valgte i stedet å takke ja til jobben i Statoil.

Tidligere artikler i denne serien:

Petter Stordalen: - Det forandret karrieren min

Kristin Skogen Lund: - Jeg kan tenke meg å starte for meg selv

Bente Landsnes: Derfor droppet børsdirektøren utdannelse

Lise Lyngsnes Randeberg: - Krisetider rammer også høyt utdannede

Jarand Rystad: Synes kollegaen var «gal» som ville bli med på gründersatsingen

Kjerstin Braathen: - Fikk meg en skikkelig nesestyver

Julie Brodtkorb: - Deres innsats har vært avgjørende

Ole Henrik Wille: - Jobben er en stor del av min identitet

Anita Krohn Traaseth: - Å gå på Nav var lærerikt

Hilde C. Bjørnland: Kom tilbake til Norge som en «fremmed fugl»

May-Britt Moser: - Vi bygde dette fra ingen ting

Margrethe Øvrum: - Det gjør meg vondt langt inn i sjelen

Grethe Wittenberg Meier: - Det sitter ennå som et mareritt i kroppen

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Teslas nye «folke-SUV» gjør 0-100 km/t på 3,4 sekunder
DN har testet Tesla Model X. Dette er dommen.
04:19
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.