Padling, enkeldans og dobbeldans. En rosa skikkelse bruker hele spekteret av skøyteteknikker mens minusgradene dytter sola ned bak Vestlandet. Før gikk hun så fort som mulig. Nå handler de perfekt koordinerte stavtakene bare om å være ute i naturen og føle seg i god form.

– Jeg er litt ferdig med blodsmaken. Den har jeg hatt nok. Nå vil jeg bare det skal være småkupert og rolig, sier Anette Bøe. Derfor liker hun Toresrunden like overfor Geilo sentrum så godt. En enkel runde på drøye 17 km gjennom lett bjørkeskog og småkuppert fjellterreng. Hun foretrekker denne løypa foran turer til for eksempel Prestholt, hvor bakkene virker endeløse, eller turer i den knallharde lysløypa nede i dalen.

– Hvis jeg har en veldig god dag og alt går superlett hender det jeg drar på litt, men egentlig synes jeg hjertet mitt har gitt nok.

Hit tok faren henne med på påskeferie fra hun var 8 år gammel. På leting etter snø og gode familieopplevelser. Senere meldte hun seg inn i Geilo idrettslag og flyttet til fjells. Drømmen var et romantisk hus like ved Kikut hvor både hun og hundene kunne bo. Selv om drømmen aldri ble realisert prøver hun hvert år å tilbringe to vintermåneder på Geilo. Her har hun hele Hardangervidda å leke seg på og alltid nye vinkler å beskue Hallingskarvet fra. Det fjellet blir hun bare ikke lei.

– Jeg føler meg fri, blir høy på livet og får en god følelse i kroppen. Skarvet gjør noe med meg. Den er så bastant. Den stiger rett opp og har så fin form, sier Bøe som savner det monumentale fjellet hvis det går for lenge mellom hver gang hun møter det.

For å få en kickstart på formtoppen tidlig i sesongen bruker Bøe mye tid i alpinbakken. Men da uten heiskort. Først når alpinistene er ferdig for dagen sniker hun seg ut med rando-sko og går fort oppover bakkene. På den måten kommer lårmuskler og O2-opptak lynkjapt opp på et nivå som gjør henne rustet til de seige skiturene i langrennssporet som hun liker så godt. Senere på sesongen tar hun med seg rando-skiene ut av sporet. Hardangerjøkulen og ikke minst Hallingskarvet er yndede turmål.

– Hvis det faller nysnø uten vind er Hallingskarvet en utrolig fin topptur. Men jeg har veldig respekt for det fjellet. Blir det ”whiteout” og farlige skavler ønsker jeg ikke å være der oppe, sier Bøe som noen ganger labber av gårde mot toppen helt nede fra Geilo sentrum. Men den fineste varianten av Skarvet får hun ved å busse til Sudndalen, ta skiheisen derfra og så gå via Skarvet tilbake til Geilo.  Det er en langtur hun kan leve lenge på.

 

Les også:

Alpinski for alle

Sitter som klistret

Skieldorado med storbypuls

Se video: Her finner du mange flotte 2000-metere

Høyest i Norge
Tindevegleder Andreas Haslestad både starter og avslutter skiesongen på samme sted: Jotunheimen.
01:48
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.