– Jeg har besøkt mange steder rundtomkring i Norges land og har aldri klart å finne så flotte myrer som her, sier Oddvar Brå i det han beveger seg oppover skogsterrenget i Hølonda med tre lag klister under skiene.  Her har Brå trent siden 50-tallet, og gått i hjemmelagde skispor siden 1972 da han gikk til innkjøp av snøskuter og fikk faren til å kjøre private løyper.

– Det er bra her på vinteren, men sommeren er enda bedre, skryter Brå.

Snømangel i Bymarka har presset urbane trøndere til å tenke annerledes. Stadig flere har funnet veien til høydedraget øst for Orkdal. Da familien Brå selv lagde skispor her ute lette de etter krevende terreng og tunge motbakker for maksimal treningseffekt. Nå er skisporene lengre, bredere og lagt til så enkelt terreng som mulig.

– Inne i Bymarka er det alltid folk rundt deg som enten kjører intervall eller gjør ditt eller datt.  Da blir det et stressmoment i det, sier Brå.

Mens han nærmer seg Elgshøgda på 537 meters høyde, snakker Brå fremdeles om myrkvaliteten. Han forteller hvor skadeforebyggende dette underlaget er, og hvordan det hjalp han å holde seg i verdenstoppen gjennom 15 år.

– Med de dårlige skoene vi hadde på 60-tallet var denne myra som balsam å løpe på. Myra er såpass fast at den er enkel å bevege seg i, sier Brå. Mens konkurrenter løp på asfalt sparte han kroppen for belastningsskadene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.