Eyvind Hellstrøm bragte den første Michelin-stjernen til landet på sin sagnomsuste restaurant Bagatelle i 1986. Torsdag denne uken lanserte Guide Michelin for første gang en egen nordisk guide, uten at noen av de nordiske restaurantene ble tildelt tre stjerner. Heller ingen restauranter utenfor de nordiske storbyene har fått plass på Michelins stjernelag.

– Hva har opptatt deg mest siste uke?

– Å fordøye en ukes innspilling på Blåkors, som er et av stedene vi rydder opp på i en ny av sesong «Hellstrøm rydder opp» på TV3. Ellers er det blitt mye oppmerksomhet om Michelin-guiden, som lanserte sin nye nordiske guide, som det var knyttet stor spenning til. Jeg har møtt én eller to av Michelin-inspektørene nesten hvert eneste år siden 1993. De har berømmet utviklingen i Norge siden den gang. De har sagt det samme hele tiden – at det er stor beundring og begeistring for det nordiske, men når de virkelig skal slå på stortrommen og lansere en nordisk guide, så skjer det ingen endring. Det er derfor jeg sier det bare er håpløst skuffende.

– Noe du gjerne skulle sett ugjort?

– Denne uken har jeg prøvd å riste av meg inntrykkene fra Blåkors. Der var det mange vanskelige skjebner. Vår «mission» var at Blåkors skulle innføre et måltid som både er næringsrikt og smaker godt. Det er det samme der som på restaurant; maten må smake godt, ellers er det ingen som gidder å spise. Det ble litt mye vin et par kvelder, men når vinen er god og selskapet sjarmerende, er det vanskelig å holde tilbake.

– Hvem vil du sende en spesiell hilsen til i dag?

– Til alle dem som ble oversett av Michelins inspektører: Renaa og Tango i Stavanger, Måltid i Kristiansand, Colonialen og Lysverket i Bergen og Credo i Trondheim. Alle er stjernekandidater. Noma i København burde hatt tre stjerner for sine utrolige kulinariske prestasjoner. Det er skandaløst at Michelin ikke klarer å få dette på plass. Jeg var nylig og besøkte en rekke stjernerestauranter i Tokyo, og mange av dem burde ikke hatt stjerner i det hele tatt.

– Hva gjør du i helgen?

– Da sitter jeg som dommer i kokkekonkurransen «Young Chef of The World», som går i København. Ti kandidater under 30 år skal lage sin signaturrett. Det gjelder å ha stor appetitt og god fordøyelse

– Favorittmåltidet du ville servere gode venner en lørdagskveld?

– Inspirert av min egen artikkel i D2 denne uken, blir det sjøtunge, spaghettini og sherryvinaigresaus. Ferske sjøtunger er fantastisk, og det er enkelt å tilberede. Fisk og sjømat er det beste vi har i Norge.

– Hva er det første du gyver løs på mandag morgen?

– Ny innspillingsuke av «Hellstrøm rydder opp på restaurant». Det blir en tøff uke, men oppsiden kan bli suksess. Det har funket for mange tidligere.

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.