Mange nordmenn har mistet jobben i kjølvannet av finanskrisen, som har tvunget norske bedrifter til å nedbemanne.

Arbeidsledigheten har steget jevnt gjennom året, men de verste skrekkscenariene har ikke slått til, ettersom Norge har kommet seg bedre ut av krisen enn ventet.

I desember steg ledigheten med 0,1 prosentpoeng til 2,7 prosent, viser ferske tall fra Nav. Det er det samme som ekspertene ventet på forhånd, ifølge en sammenstilling fra TDN Finans.

Oppgangen kommer etter en flat utvikling fra oktober til november.

- Over tid tror vi at en slik utvikling kommer til å saktne Norges Banks innstramming, skriver Handelsbanken i en kommentar.

Menn bruker lenger tid
I desember er 69.900 personer registrert som helt ledige hos Nav, 39 prosent flere enn i fjor. Ledigheten økte med 200 personer i desember, justert for sesongvariasjoner.

- Færre nye arbeidssøkere, samt flere tiltaksplasser, har dempet veksten i ledigheten i desember. Vi ser imidlertid at mange arbeidsledige og da særlig menn, bruker lengre tid på å komme tilbake i arbeid, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en pressemelding.

Trått i bygg og anlegg
Det er fortsatt arbeidstagere innen bygg og anlegg som sliter, der ledigheten er på fem prosent av arbeidsstyrken. Deretter følger industrien med 4,3 prosent og reiseliv og transport med 3,8 prosent ledighet.

Ledigheten har økt mest for ingeniør- og IKT-fag. Sammenlignet med ifjor er det nå 67 prosent flere ledige med denne yrkesbakgrunnen. Fortsatt er ledigheten lav for ingeniører og IKT-fag med 1,2 prosent ledighet.

I undervisning er ledigheten lavest med 0,6 prosent, etterfulgt av helse, pleie og omsorg med 1,0 prosent ledighet.

Les også: - Hvis alt dette slår til, blir det jævlig for alle (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.