«Din mirakelhjerne», «Tantrisk elskov» og «Emosjonell intelligens». Før ble det kalt new age-litteratur. Nå kaller de store forlagene i USA denne kategorien for body, mind & spirit.

I Norge var forlaget Hilt & Hansteen først ut og startet Bokklubben Energica. Energica fyller i år ti år og har 35.000 medlemmer, hvorav nærmere 80 prosent er kvinner.

Forlaget omsatte ifjor for 46,4 millioner kroner, og resultatet før skatt økte fra 1,5 til 5,6 millioner kroner, som gir en av forlagsbransjens beste marginer på 10,9 prosent. Og nå kommer de andre forlagene i full fart.

Konkurranse
Hilt & Hansteen eies av privatpersonene Torstein Hilt og Bjørn Fossum Hansteen. Ifølge forlagssjef Jan Mesicek skyldes resultatveksten at salget i bokhandlene har økt med 130 prosent til syv millioner kroner.

– Vi har prioritert høyt å ha god kontakt med det alternative miljøet. Vårt motto er «bøker for deg som søker», det dreier seg om selvutvikling, en høyere åndelig forståelse og interesse for alternativ medisin. Hittil har vi konsentrert mye av virksomheten rundt bokklubben, som er vår egen distribusjonskanal. Nå skal vi utvikle bokhandelsalget. Vi har etterhvert merket konkurransen fra andre forlag. Vi ble overrasket da Aschehoug kjøpte «Det helbredende mennesket», som vi gjerne ville ha. Men det er helt ok for oss at det blir konkurranse, det bidrar til å heve kvaliteten, sier Mesicek.

Bokklubbens største suksess er John Grays oppskrift på hvordan kvinner og menn kan forstå hverandre bedre; bokserien «Menn er fra Mars, Kvinner er fra Venus». Den har solgt i nærmere 100.000 eksemplarer. En norsk bestselger er lege Knut Flytlies «Vitaminrevolusjonen», som har solgt i 70.000 eksemplarer.

Egen avdeling
Cappelen satser på området uten å kalle det for alternativ litteratur.

– Vi ønsker å være til stede på områder som selvutvikling, populærpsykologi og helse og velvære. Vi kaller det ikke alternativ litteratur. Dette er bøker for helt vanlige lesere, ressurssterke mennesker som leser aviser og bøker. Holistisk tenkning er vanlig i dag, sier redaktør for Cappelen Natur og Kultur, Anne Søyland.

Tanum var først ute med en egen avdeling for «alternativ» litteratur. Audhild Årøen har ledet avdelingen siden 1990, og salget har økt jevnt siden.

– Jeg ser at det som før var alternativ litteratur nå begynner å bli normalt. Det er ikke unormalt å bruke naturmedisin eller være opptatt av religion. Før var reiku-healing veldig spesielt, nå selger slike bøker mye. Det samme gjelder bøker om meditasjon, yoga, thai chi, spiritualitet og selvutvikling, sier Audhild Årøen.

Tanums alternativavdeling har mellom fire og fem tusen titler og 80 prosent er utenlandske.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.