Transocean er en stor operatør på norsk sokkel i Nordsjøen.

Dersom Økokrim skulle nå frem på alle punkter i skattesaken som fortsatt er under etterforskning, kan det amerikanske riggkonsernet risikere en total skattesmell på mellom 2,5 og fire milliarder kroner, inkludert tilleggsskatt. Det er i tilfelle suveren norsk rekord, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Selskapet Transocean Inc. er siktet for grov skatteunndragelse. Av kjennelsen fremgår at i tillegg til selskapet, er tre personerforeløpig siktet for medvirkning.

Ernst & Young
Den mest sentrale av disse er Einar Brask, revisorfirmaet Ernst & Youngs toppmann på skatterådgivning. Brask har ifølge kjennelsen spilt en sentral rolle som skatterådgiver for det multinasjonale konsernet i flere av de mistenkelige Transocean-transaksjonene, som nå er under Økokrims lupe.

Siktet for medvirkning er også en revisor ved Ernst & Youngs lokale Stavanger-kontor og en lokal norsk Transocean-direktør. Etter det Dagens Næringsliv forstår spiller de to siste en mer underordnet rolle.

Ernst & Youngs advokat Erik Keiserud har følgende skriftlige kommentar på vegne av revisorselskapet:

«Etter vår mening er det ikke foretatt handlinger som gir grunnlag for straffansvar hos Ernst & Young.»

Transaksjonene
I kjennelsen fra Oslo tingrett gjennomgås de sentrale Transocean-transaksjonene, som førstestatsadvokat Morten Eriksen og hans Økokrimteam nå endevender. Blant andre disse tre:

– En Transocean-rigg ble solgt fra et Transocean-selskap til et annet for å spare gevinstbeskatning, mens riggen befant seg noen få timer i internasjonalt farvann.

– Et utbytte fra et norsk Transocean-selskap på 2,6 milliarder kroner ble kjørt gjennom et Transocean-selskap i København, før pengene ble sendt til Cayman Islands (se egen graf). Dersom utbyttet hadde blitt sendt direkte til skatteparadiset, ville det utløst gevinstbeskatning i Norge.

– Et betydelig lån fra et norsk datterselskap ble kanalisert gjennom et Transocean-selskap i Panama, før det nådde toppselskapet på Cayman.

Førstestatsadvokat Morten Eriksen ved Økokrim er nøye med å understreke at etterforskningen ikke er avsluttet:

– Etterforskningen pågår. Saken er langt fra avsluttet. Kjennelsen fra tingretten har ingen betydning for det endelige påtalevedtaket, sier Morten Eriksen.

Les mer om saken i dagens utgave av Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.