Kjell Inge Røkke og hans Aker-system kjempet en desperat kamp om å overta det vaklende industrikonsernet Kværner høsten 2001. Konsernet var på konkursens rand. Kampen om industrigiganten sto mellom Røkke på den ene siden og den russiske storaksjonæren Mikhail Khodorkovskij i Yukos på den andre.

Odin Forvaltning, som høsten 2001 var blant de større aksjonærene i Kværner, støttet ikke Røkke i kampen. I stedet skal selskapet ha lagt planer for hvordan de skulle klare å hindre Røkke i å få kontroll over selskapet.

Sensitiv informasjon
Samme høst fattet selskapet mistanke om at selskapets lokaler i Vika i Oslo var avlyttet. Mistanken var rettet mot Kjell Inge Røkke og Aker-systemet.

Det kommer frem i en hemmligstemplet politirapport som TV2 har fått tilgang til.

"Blant annet skal det vært mistanke om at (et navngitt sikkerhetsselskap) i 2001 avlyttet styrerommet til fondsforvaltningsselskapet Odin under sluttforhandlingene om Kværner. Sentrale personer i Odin mistenkte at motparten, ved Aker og Kjell Inge Røkke hadde tilgang på sensitiv informasjon gjennom bruk av ulovlige metoder", heter det i rapporten som TV2 referer til i en nyhetsreportasje mandag kveld.

Politiet trakk ifølge tv-kanalen tilbake påstandene mot Røkke og Aker da de ble kjent med at TV2 hadde tilgang til rapporten. Samtidig skal ansatte i politiet og i TV2 ha mottatt alvorlige trusler.

Bekrefter mistanken
Administrerende direktør i Odin Forvaltning, Leif Ola Rød, bekrefter ovenfor TV 2 at de mistenkte overvåking. Han var også sjef i selskapet i 2001.

Odin engasjerte Securitas for å undersøke mistankene, uten at avlyttingsutstyr ble funnet.

I politirapporten står det ikke noe om hvordan avlyttingen skal ha skjedd, men ifølge politirapporten var det engelske spesialstyrker som utførte operasjonen.

"Undersøkelsene som ble foretatt i etterkant av hendelsen mot Odin avdekket at denne operasjonen ble utført med innleid personell fra de engelske spesialstyrkene (SAS)", lyder sitatet fra rapporten som TV2 viser til.

Politiet skal ha arbeidet med rapporten i nærmere to år. Ifølge TV2 finnes det hundrevis av sider med underlagsmateriell i forbindelse med arbeidet. Rapporten er laget i samarbeid med Politiets sikkerhetstjeneste, Forsvarets sikkerhetsavdeling og svenske politimyndigheter, ifølge tv-kanalen.

Avviser mistanken
TV2 har konfrontert Aker med påstandene i rapporten. Ledelsen i selskapet stiller seg fullstendig uforstående til påstandene.

Etter at Aker ble konfrontert med påstandene, skal selskapet ha tatt kontakt med politiet.

Kort tid etter mottok TV2 et brev fra Politiet der det står at man etter nærmere undersøkelser ikke har grunnlag for å tro at Odin fikk bekreftet eventuelle mistanker om uregelmessigheter eller at det i denne forbindelse har vært rettet mistanke mot noen konkrete selskaper eller personer.

I ettertid skal polititjenestemennene som har utarbeidet rapporten mottatt trusler fra en ukjent person. I tillegg har Politiet mottatt trusler mot reporterene i TV2 som har jobbet med saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.