- "Hva gjør jeg nå?" tenkte jeg etter å ha tatt imot sluttpakken. Det var ingen drømmesituasjon. Men i dag ser jeg at jeg var kjempeheldig. Jeg kunne ikke drømt om å ha det bedre enn nå...

Våren 2008: Katharina Vestbø (29) hadde vært i permisjon i ett år etter å ha født tvillinger. Hun var mer enn klar for å begynne å jobbe igjen i stillingen som markedskoordinator i it-selskapet Inmeta. Da kom sjokket:

- På grunn av omorganisering måtte jeg søke på jobben min på nytt. Stillinger skulle kuttes, og jeg var en av flere som fikk tilbud om sluttpakke. Etter å ha tenkt meg godt om, bestemte jeg meg for å takke ja, sier Vestbø til DN.no.

Les mer om sluttpakker her:
Sjefenes sluttpakke-felle

"Alle" vil tynne ut staben
Sluttpakken du bør kjempe for

- Tøft
Katharina Vestbø hadde vært ansatt i Inmeta siden 2004, og fikk med seg en sluttpakke på tre måneder i tillegg til tre måneders lønn i oppsigelsesperioden ut døren.

- Det er tøft å plutselig stå der uten jobb - og veldig vanskelig å tenke positivt og motivere seg til å skrive jobbsøknader igjen. Jeg innså vel at jeg kanskje ikke hadde blitt i den jobben så lenge uansett, men samtidig er det jo sånn at man vil velge selv når man vil slutte, sier hun.

- Ikke nødvendigvis en katastrofe
Å miste jobben er ikke nødvendigvis en katastrofe, bekrefter Ann-Charlotte Huitfeldt i Medvind Personal - et selskap som siden 2002 har spesialisert seg på å bistå ansatte som har eller er i ferd med å bli nedbemannet.

- Rullegardinen går ned med én gang, det er helt naturlig. Å bli oppsagt eller bli bedt om å søke sluttpakke, kan være vondt i starten. Men vi har sett mange eksempler på at sluttpakken i realiteten blir en startpakke, sier Huitfeldt til DN.no.





Dette er funn Medvind har kommet frem til etter interne undersøkelser blant sine kunder.

 Jakt på jobb umiddelbart
- Selv om det kan føles som om hele livet raser sammen, gjelder det å ikke gi opp. Det er helt naturlig å bli sint, lei seg, få sjokk og føle seg deprimert en periode - men så må man tenke positivt og gå videre. Så lenge man ikke har vært igjennom en veldig vond og forferdelig prosess som har tappet deg for krefter, råder jeg de som mister jobben til å jakte på jobb før man tar seg ferie. Du vil nyte fridagene langt mer hvis du vet at du har en jobb å gå til etterpå, sier Ann-Charlotte Huitfeldt.

Til tross for at mange kjeder seg og mistrives på jobb, slutter de ikke. Og selv om sjefene ofte ser hva som skjer, er de for konfliktsky til å ta opp problemet med dem det gjelder, mener tidligere hodejeger Elin Ørjasæter

- Flere sjefer burde ha kvittet seg med umotiverte ansatte i gode tider, uttalte Ørjasæter sist uke.

Les hele saken her:
- Tål at folk hater deg

Ann-Charlotte Huitfeldt er enig:

- En del har gått og hatt lange sykefravær, ikke fordi de er spesielt syke, men fordi de mistrives i jobben. De har lyst til å finne på noe annet, men tør ikke å hoppe ut i det. De vet hva de har, men ikke hva de får. For denne gruppen kan en sluttpakke bli en gave fra himmelen, sier hun.

- Ingen har godt av å være i en jobb man ikke passer inn i. En sluttpakke kan gi det ekstra lille puffet for å komme seg videre, legger hun til.

Hvem bør takke ja til sluttpakke? Diskutér saken nedenfor.

Høyere lønn - kortere reisevei
Katharina Vestbø mistrivdes ikke i sin gamle jobb, men med nyfødte tvillinger så hun fordelene i å skaffe seg en jobb litt nærmere boligen i Maura på Øvre Romerike.

Hun tok sluttpakke i Inmeta i april ifjor. Allerede 2. juni var hun på plass i ny jobb som markedskoordinator i Gapro Norge.

- Jeg gikk opp litt i lønn, men for meg var det enda viktigere at Gapro holdt til like ved Gardermoen. Det betyr kortere reisevei, slik at jeg får mer tid med tvillingene, sier Vestbø.

Ikke nok med det:

- I dag innser jeg at jobben jeg har fått nå er mer spennende og givende enn den jobben jeg hadde før. Ingen tvil om at min opprinnelige sluttpakke ble en startpakke, sier Katharina Vestbø.

Det tok likevel litt tid før hun klarte å se fordelene ved å ta sluttpakke:

- Du får et sjokk i starten, så det hjelper mye å ha støttespillere som rådgir deg. Ikke si nei til å ta imot hjelp når bedriften din tilbyr det. Inmeta engasjerte et nedbemanningsselskap. De ga oss støtte, gode cv- og søknadstips og hjalp meg til å finne frem til mine positive sider som jeg kunne vektlegge i jobbintervjuer. Man er nødt til å tenke positivt - selv om det kan være vanskelig der og da, sier Vestbø.

Les også:
Slik kommer du gjennom krisen

Hvem bør takke ja til sluttpakke? Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.