Mannen som mener han gjør Norge billigere, har i samme slengen blitt rik. Og fortsatt er Rimi-Hagen Norges rikeste. I år er Hagen eneste nordmann på det amerikanske magasinet Forbes liste over verdens rikeste personer.

Forbes rangerer den norske kjøpmannen som verdens 351. rikeste person - slett ikke verst i en verden med godt over seks milliarder mennesker. Hagen har avansert 12 plasser siden ifjor. Men ifølge magasinet har Hagens formue skrumpet ti millioner dollar det siste året, det vil si nær 90 millioner norske kroner. Hagen står nå oppført med en formue på 1,3 milliarder dollar - rundt 11,6 milliarder kroner.

Hus på Bermuda
Hagens milliardverdier består blant annet av aksjer i Ahold og Ica Ahold, familieselskapet Canica og aksjeposter i en rekke børsnoterte selskaper. At han eier flere flotte eiendommer i Norge, er kjent. Men Forbes skriver at Hagen også eier en egen øy i Karibia. Det stemmer neppe. Men kjøpmannen skal ha ene-eiendom på Bermuda. Forbes nevner for øvrig også at Hagen eier en av Europas største seilbåter.

DN fikk ikke tak i Hagen igår ettermiddag, men i et intervju i februar ga han uttrykk for at det ikke var bare positivt å være en rik mann i Norge.

Færre milliardærer
- Du blir mistenkeliggjort. Det kan ha noe med min personlige rikdom å gjøre. Som jeg sier, jeg er ikke rik, men jeg representerer et privat eierskap. Jeg har inntrykk av at mange tror at det er penger som står i banken som jeg kan kjøpe karameller og godteri for, men det er ikke det. Dette er bundet opp i arbeidsplasser og teknologi og kunnskap, sa Hagen den gang.

- Hvis det ikke skulle være lov å eie noe her i landet, da er det jo kommunisme, sa kjøpmannen.

Ifjor hadde Hagen selskap av skipsreder John Fredriksen på Forbes liste over verdens rikeste. Fredriksens formue stiger og synker i takt med markedsverdien på hans eget børsnoterte rederi, Frontline. Frontlines nedtur på børs det siste året har sendt Fredriksen ut av listen.

Den nordmannen som har vært høyest oppe på listen over verdens rikeste er investoren Alexander Vik. Men Viks formue punkterte da internettboblen sprakk. I 2000 var Vik på 69.plass på Forbes sin liste - oppført med en formue på 27 milliarder kroner. Nå sitter han igjen med en brøkdel.

Kjell Inge Røkke var inne på listen både i 1997 og 1998, men har siden den gang blitt veiet og ikke funnet rik nok til en plass blant verdens aller rikeste.

Røkke kan trøste seg med at antallet milliardærer er blitt redusert fra 538 til 497 det siste året. Ikke uventet er det Bill Gates som er kåret til verdens rikeste mann - for femte år på rad. Han står oppført med 52,8 milliarder dollar - 470 milliarder kroner. Ikke verst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.