Den japanske bilprodusenten Mitsubishi kunngjorde onsdag på en pressekonferanse at de selv har avslørt juks med sine egne testmetoder for forbrukstall.

-Vi ble kjent med denne informasjonen i dag. Dette er en sak vi gjerne skulle vært foruten, sier Rune Gjerstad, administrerende direktør i Mitsubishi Motors Norge til DN.

Les mer her: Dette er Mitsubishi-modellene det er jukset med

Modeller for hjemmemarkedet
Bilene det gjelder er foreløpig begrenset til minibiler som selges på hjemmemarkedet i Japan. Mitsubishi eK Space og eK Wagon, samt modellene Dayz og Dayz Roox som Mitsubishi har produsert for Nissan. Produksjon og salg av disse modellen er nå stoppet.

Mitsubishi eK Wagon og Nissan Dayz
Mitsubishi eK Wagon og Nissan Dayz

 

Mitsubishi skal ha brukt et mer fordelaktig tall for kjøremotstand, enn det bilene faktisk har. Det innebærer juks med tallene for både rullemotstand for dekkene og bilens luftmotstand.

Rune Gjerstad, Mitsubishi Norge.
Rune Gjerstad, Mitsubishi Norge. (Foto: Thomas T. Kleiven)
I en pressemelding fra selskapet opplyses det at selskapet i forbindelse med de interne undersøkelsene har funnet at testmetodene som skiller seg fra kravene i japansk lov også er brukt for andre modeller produsert for det japanske hjemmemarkedet.

Bilprodusenten skal nå sette ned en gruppe eksterne eksperter som skal undersøke om dette gjelder modeller som selges på andre markeder.

-Fabrikken skal sette ned en komité for å forsikre seg om at det ikke gjelder andre biler. Vi må avvente resultatene av dette, sier Gjerstad.

Globalt solgte produsenten over en million biler i 2015. Nesten 5800 personbiler fra Mitsubishi i Norge ble registrert i Norge, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken. Mitsubishi Outlander ble den mest solgte suven i Norge ifjor, en suksess tuftet på den ladbare hybriden Outlander PHEV. Så langt i år beholder Mitsubishi sin 11. plass fra 2015 blant personbilmerkene i Norge. Foreløpig er det ikke avdekket juks med modeller solgt på det norske markedet.

Svekker tilliten
Dette svekker forbrukernes tillit, heter det i en pressemelding fra bilorganisasjonen NAF.

 - NAF har kontaktet Mitsubishi i Norge for å få klarhet i om jukset gjelder biler solgt i Norge. Hvis vi har medlemmer som er rammet, forventer vi at Mitsubishi sørger for at dette ryddes skikkelig opp i, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Så langt er omfanget av saken at 600 000 biler av merkene Mitsubishi og Nissan som har jukset seg til lavere utslipp og drivstofforbruk.

Mitsubishi-skandelen kommer etter den enda mer omfattende Volkswagen-skandalen ifjor høst. En ny test for forbruk i EU kommer neste år.

- Den nye testen vil gi et mer realistisk bilde av drivstofforbruk og utslipp. Bedre tester er avgjørende for å vinne forbrukernes tillit, sier Inger Elisabeth Sagedal i pressemeldingen.

Se video:

Her ber Mitsubishi-sjefen om unnskyldning for utslippsjukset
Den japanske bilprodusenten Mitsubishi innrømmer å ha jukset med tester for å presentere et kunstig lavt drivstofforbruk. Rundt 600.000 biler er omfattet av jukset.
00:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.