Den kinesiske mobilprodusenten ZTE etablerte seg i Norge med en rekke Android-telefoner i fjor. Nå viser de også fram sin første modell basert på Windows Phone 7.5, Tania. Tania skal vise verden hvordan man kan lage en rimelig telefon som yter like godt som dyre telefoner. Og på mange måter klarer telefonen dette, men mer takket være Microsoft enn ZTE.

Design
Utseendemessig er Tania et langt gjesp. Dersom et generisk og uengasjerende utseende har vært målsettingen for ZTEs ingeniører har de oppnådd målet til fulle. Rent teknisk er det ikke så mye å utsette, for telefonen er både solid og ligger godt i hånden. Men estetisk er den et takras.

Skjermen er ganske blass og lyssvak og glassplaten over skjermen har ingen fettimpregnering, så fingermerker dukker raskt opp og blir værende.

Brukeropplevelse
Microsoft er strenge og tillater ikke at produsentene tar seg friheter med hvilke komponenter de setter sammen. Derfor har ZTE puttet inn en god prosessor og en god grafikkbrikke i Tania, som kommer brukeren til gode hele tiden. Til generell bruk klarer man ikke å se forskjell på ytelsen til Tania og dyrere toppmodeller som Nokia Lumia 800 og HTC Titan, selv om det er målbare forskjeller.

I våre ytelsestester ligger Tania så vidt inne på topp-10 listen, ikke langt fra mange dyre telefoner. Film og spill oppleves også stort sett som de skal, selv i høy oppløsning.

Mange som tør å prøve vil nok like det effektive og minimalistiske uttrykket i Windows Phone og standardapplikasjonene for e-post og sosiale medier.

 

Minne
Den store akilleshælen til Tania er minnekapasiteten. Minne er absolutt prisdrivende når man designer en telefon, men jeg tror likevel ZTE burde ha prioritert mer minne i Tania. Man har 4GB lagringskapasitet, og det er ikke mulig å sette inn ekstra minnekort. Med mindre man er purist og kun bruker telefonen til enkle jobboppgaver vil den derfor bli full uten at man har tilgang til alt man ønsker.

Mobilprodusentene bør ta til etterretning at så lenge en telefon ikke har mulighet for minnekort bør det interne minnet være på 16 GB, minimum 8 GB.

Multimedia
Nok en hemsko finner vi i multimediadelen av telefonen. Skjermen er for blass til de store filmopplevelsene, selv om ytelsen er bra. Lydkvaliteten i samtaler er ikke bra nok og kameraet tar blasse og uskarpe bilder. Er multimedia viktig for deg, kan du bare se etter noe annet med en gang.

Konklusjon
ZTE Tania viser at man kan få god ytelse og en god brukeropplevelse ut av en telefon til 2.500 kroner. Men brukere som vet de får bruk for mer enn 4 GB minne og liker å ta bilder som ikke er abstrakte bør se seg om etter noe annet.





Les flere tester i vår testseksjon.