NRK holder nå på gjøre klart for de første tv-sendingene beregnet på mobile enheter. Det første testutstyret skal allerede være på plass, skriver tu.no (Teknisk Ukeblad).

Fem av senderne som i dag sender DAB-radio i Østlandsområdet vil i april begynne å sende tv i det samme frekvensområdet. Sendingene vil kunne nå frem til rundt 1,4 millioner mennesker, og det vil i første omgang være snakk om ni tv-kanaler. Senere vil det kanskje også bli sendt ut trafikkinformasjon, programinformasjon og andre datatjenester.

Annerledeslandet Norge
Som Dagensit.no tidligere har skrevet, har Norge valgt å gå for en annen standard for mobil-tv enn mesteparten av Europa. Mens den såkalte DVB-H-standarden ser ut til å bli den dominerende i Europa, har Norge valgt den konkurrerende DMB-standarden.

- Det er stor interesse for å sende TV over DMB, selv om det er Korea og Kina som har gått foran. Nå kommer vi etter i Norge og det pågår forsøk i andre europeiske land også. Den nye svenske satsingen på DAB gjør at svenskene også er interessert i å sende TV på DMB, sier Gunnar Garfors i NRK til tu.no.

Garfors skriver på nettstedet NRK Beta at DMB har flere fordeler fremfor DVB-H. En av de største fordelene skal være at DMB er mer kostnadseffektivt hvis man ønsker å dekke hele landet med mobile tv-sendinger. Det trengs langt færre basestasjoner for å nå samme dekning.

Må ha ny telefon
For å kunne se tv-sendinger via DMB må man ha en mobiltelefon eller annen enhet som støtter dette. Det finnes ifølge Garfors et stort utvalg av slike "terminaler" i Østen, både mobiltelefoner og mp3-spillere. Han sier også til tu.no at mobilprodusentene ikke vil tviholde på DVB-H som eneste standard, men i stedet tilby enheter som passer i de ulike markedene.

- Det betyr nok at det kommer DMB fra Nokia også, sier Garfors.

Det finnes allerede flere telefoner med støtte for DVB-H på det norske markedet, men foreløpig ingen med DMB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.