Justiskomiteens leder Per Sandberg (Frp) følte stort ubehag. Post- og teletilsynets direktør Torstein Olsen ble skremt. Statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i Samferdselsdepartementet er dypt bekymret.

Reaksjonene er sterke etter at DN demonstrerte hvor lett det er å spore en mobiltelefon og skaffe tekniske data for å kunne avlytte en person. Testen ble gjort ved å spore telefonen til Per Sandberg. I samme artikkel påpekte en tysk sikkerhetsekspert store svakheter ved den beskyttelsen de norske mobilnettene har mot sporing og avlytting av mobilkundene.

Sjokket burde ikke være så stort, særlig ikke blant myndighetspersoner som Sandberg, Olsen og Lahnstein. Mulighetene teknologien gir for overvåkning er skremmende. Men det er virkelig skremmende hvis svakhetene i mobilnettet ikke var kjent for myndighetene fra før. Helt nytt kan det umulig være, i alle fall ikke for folk i regjeringsapparatet. I regjeringen har det i flere år vært rutine at mobiltelefoner må legges igjen utenfor møterommet for å hindre avlytting. Hvor mange norske bedrifter har samme bevisste forhold til farene teknologien gir?

Myndighetene – og mobilselskapene – har prioritert andre sider ved mobilnettet enn beskyttelse mot overvåkning. Det har handlet om utbygging for best mulig dekning og om å fremme konkurranse og lavere priser. Og det har handlet om å bygge ut et stadig bedre og mer stabilt nett. I mai og juni ifjor var det tre utfall i Telenors nett. I romjulen ifjor ble mobilnettet rammet flere steder av ekstremværet Dagmar.

Lave priser, god utbygging og stabilt nett er avgjørende både for brukerne og for samfunnet. Men det er også viktig at nettene har god sikkerhet som beskytter mot misbruk i form av sporing og avlytting.

Post- og teletilsynet vil kalle de tre mobilnettoperatørene Telenor, NetCom og Network Norway inn til møte for å drøfte sikkerheten. Statssekretær Lahnstein mener det er helt nødvendig. Han peker på at teletilbyderne har et selvstendig ansvar for å ivareta nettets integritet. Men selskapene opplever ikke noe press fra kundene, som tar sikkerheten for gitt, for å tilby det tryggeste nettet. Dermed må myndighetene vurdere om selskapene bør pålegges strengere krav.

Mobilnettene gir folk enorme muligheter. Dessverre gir de også muligheter for folk med farlige motiver. Sikkerheten til mobilnettene må prioriteres høyere både av teleselskapene og myndighetene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.