(Oslo) HTC One A9 er navnet på smarttelefonen som lanseres nå i kveld. Den skal være HTCs sårt trengte kur mot stadig fallende salg, resultater - og aksjekurs.

- Vi regner ikke med å komme tilbake i topposisjon med ett produkt, men vi mener A9 er attraktiv nok til å hjelpe oss tilbake til vekst, sier Lars Toft, salgssjef for HTC i Norden.

HTC var de første som laget et smarttelefon med Googles Android operativsystem. De var også først ute med Windows Phone operativsystem, og Windows Mobile enda lenger før det. De lagde også den første 4G telefonen og var på ett tidspunkt den største konkurrenten til Apple innen smarttelefoner.

HTC One A9 blir den første telefonen som leveres med Android 6.0 «Marshmallow» operativsystem.

HTC One A9 leveres i disse to fargene i Norge. Den røde kommer i første kvartal 2016, mens den grå er lanseringsfargen fra 30. oktober.
HTC One A9 leveres i disse to fargene i Norge. Den røde kommer i første kvartal 2016, mens den grå er lanseringsfargen fra 30. oktober. (Foto: Magnus Eidem)
Rettet design

HTC har erfart at de som liker deres produkter best er personer eldre enn 25 år som ikke liker å bli satt i bås. De som ikke ønsker å være Apple- eller Samsung-brukere, men som handler ut fra design og eksklusivitet.

- Vår kjernekunde er opptatt av design og god lyd og de betegner seg selv som kulturelle. Dette ønsker vi å rendyrke, sier Toft.

HTC One A9 er utført i helstøpt aluminium som lages i et utvalg farger. I Norge lanseres telefonen i fargen Carbon Grey, mens en mer spenstig Deep Garnet Red blir tilgjengelig over nyttår. Produksjonsprosessen tar over 300 timer per kabinett for å få den rette, sandblåste teksturen i overflaten og den riktige fargen.

Baksiden er flat og kantene avrundet. Glasset over skjermen er også avrundet i kantene for å gi et helhetlig og sømløst uttrykk.

Veldig lik Apple

Når man ser A9 er det ikke til å komme utenom: Den er utrolig lik Iphone 6 og 6s, som allerede er i salg.

- Vi kan dokumentere at vår design var valgt før Iphone 6 ble lansert, så vi har ikke kopiert Apple. I stedet velger vi å gjøre endringer i fargene for å unngå forvekslinger, sier Toft.

HTC One A9 Carbon Grey.
HTC One A9 Carbon Grey. (Foto: HTC)
Spesifikasjoner

Når HTC One A9 kommer i norske butikker 30. oktober vil den ha en skjerm på fem tommer diagonalt. Vekten er på 143 gram. Skjermen har en oppløsning på 1920x1080 bildepunkter, tilsvarende full HD.

For første gang har HTC også innlemmet en fingerskanner i hjem-knappen for raskere og høyere sikkerhet.

Telefonen leveres med 32 GB lagring, men kapasiteten kan utvides til inntil 2000 GB med minnekort. A9 blir den første telefonen som behandler innebygget minne og minnekort som samme lagringsplass, slik at man slipper å tenke på hvor innhold og apper er lagret.

Batteriet er overraskende lite, 2150 mAh, men støtter til gjengjeld hurtiglading. Man kan få opp batteriet til 75 prosent kapasitet på 15 minutter.

HTC One A9,Deep Garnet Red.
HTC One A9,Deep Garnet Red. (Foto: HTC)
Kamera

Telefonen tar bilder i 13 megapiksler størrelse. Her får man alle de funksjoner man venter, men også optisk bildestabilisering som skal gi vesentlig skarpere bilder i mørke og skumring.

- Kameraet på vår forrige telefon var ikke bra nok ved lansering, og det ble vi kritisert for i testene. Vi fikset det gjennom oppdateringer senere, men det hjalp lite, sier Toft.

HTC lagrer også bilder i såkalt råformat, et format normalt brukt av profesjonelle fotografer, som åpner for flere redigeringsmuligheter i ettertid.

Videoopptak er i full HD, ikke UHD som enkelte konkurrenter satser på. Til gjengjeld har HTC sin egen hurtigfilmmodus de kaller Hyperlapse som skal gi bedre resultater hvis man vil lage en «spolefilm» som viser opptak over lengre tid i en kort film. Men i motsetning til konkurrentene kan man styre hastigheten hos HTC, hvis man ønsker å fokusere på ett bilde i normal eller sakte film.

Kameraet har også full pro-modus for de som ønsker full kontroll over eksponeringen.

HD-lyd

HTC var den første telefonprodusenten som vektla god lyd. De har levert kraftigere forsterkere enn konkurrentene i flere år, og stopper ikke med A9. Den skal levere dobbel effekt av konkurrentene, ifølge HTC.

A9 har støte for HD-lyd, med oppskalering av komprimerte lydfiler (som man får fra Spotify, osv.) for å forsøke å gjøre kvaliteten høyest mulig.

Telefonen har også HTCs egen Boomsound teknologi og Dolby virtuell surround for hodetelefoner.

HTC One A9 kommer i butikkene 30. oktober med veiledende pris 5990 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.