Apple lanserte onsdag kveld tre nye produkter, hvor det mest interessante var iPhone 7.

iPhone 7 vil komme i to utgaver, 7 og 7+. Skjermstørrelsene er lik forgjengerne i iPhone 6-generasjonen.

Kamera

Kameraet i iPhone 7 er bygget opp nytt fra bunnen, ifølge Apple. Hovedkameraet tar bilder i 12 megapiksler størrelse, mens frontkameraet er på syv megapiksler.

Begge utgavene av iPhone 7 får optisk bildestabilisering. Største blenderåpning er f1.8 og fargespektrumet er utvidet.

Blitsen på iPhone 7 kombinerer nå fire fargetoner i stedet for to.

iPhone 7+ får to kamera på baksiden med ulik vinkel - ett vidvinkelkamera og en portrettlinse. Foto: NTB Scanpix
iPhone 7+ får to kamera på baksiden med ulik vinkel - ett vidvinkelkamera og en portrettlinse. Foto: NTB Scanpix (Foto: Reuters)
Unikt for iPhone 7+ er at den har to kamera på baksiden. Begge har samme oppløsning og funksjonalitet, men vinkelen er forskjellig. Det er en vidvinkellinse og en portrettlinse på 56 mm. Senere i år kommer en ny portrettfunksjon for iPhone 7+ som skal gi muligheten med å justere fokusdybden for bedre portretter.

 

Batteri

Apple hevder at iPhone 7 har den beste batterilevetiden de noensinne har levert. Den skal vare to timer lenger med aktiv bruk enn iPhone 6s.

Dette skyldes ikke hovedsakelig selve batteriet, men at den nye A10 Fusion-prosessoren i telefonen bruker langt mindre strøm.

Prosessoren har fire kjerner, to for høy ytelse og to for strømsparende drift. De kraftigste kjernene deaktiveres når man ikke trenger høy ytelse.

A10-prosessoren er tre ganger raskere enn prosessoren i iPhone 6 med bare halve strømforbruket. Ytelsesøkningen fra iPhone 6s er 40 prosent.

Grafikkytelsen er 50 prosent raskere enn iPhone 6s og fire ganger raskere enn iPhone 6.

Design

Designen er i hovedsak lik iPhone 6 og 6s. Men en ny produksjonsmetode gir en blankere overflate enn de forrige modellene. Apple bytter også ut den grå versjonen med en matt sort og en «Jet Black» høyglanset variant. Ellers blir sølv, gull og rosegull videreført.

En viktig nyhet i designen er at iPhone 7-utgavene blir støv- og vanntett etter standarden IP67.

Hjem-knappen på forsiden av telefonen er helt ny. Det er faktisk ikke lenger en knapp, men et berøringsfelt som på bærbare pc-er. Den inneholder fortsatt fingerskanner og den kan bli tildelt ulike funksjoner i apper. Den har også en haptisk funksjon, det vil si følbare tilbakemeldinger til brukeren gjennom vibrasjoner.

Lyd

iPhone 7 får to høyttalere som spiller i stereo når telefonen er horisontal.

Som ventet kutter de også hodetelefonpluggen i iPhone 7.

- Hodetelefonpluggen er fantastisk, men den har nådd sitt potensiale. Skal vi gå videre herfra må vi bruke noe annet, sier produktsjef Phil Schiller i Apple.

Fra nå av blir lade- og datakontakten (Lightning) i bunnen av telefonen brukt til lyd. Det følger med hodetelefoner for denne porten i pakken. Overgangen til Lightning som lydkontakt betyr at hodetelefonene får strøm fra telefonen og dermed trengs det ikke lenger eget batteri i støydempende hodetelefoner og hodetelefoner med egen forsterker eller DAC.

Les mer: Apple trekker ut pluggen dnPlus

Egen trådløs standard

Apple Airpods fungerer uavhengig av hverandre. Foto: NTB Scanpix
Apple Airpods fungerer uavhengig av hverandre. Foto: NTB Scanpix (Foto: Afp)
Apple lanserte også en egen trådløs standard og brikke for trådløse hodetelefoner kalt W1. De første produktene med W1 er Apple Airpods. Airpods er Apples første trådløse hodetelefoner. De er ikke koblet sammen med kabel, men har individuelle antenner og batterier. Dermed kan man bruke en alene eller begge som man vil.

Airpods aktiveres når man tar dem på og kobler seg automatisk til den Apple-enheten du bruker. En innebygd sensor lar deg aktivere Siri ved å dobbelttrykke med en finger på en Airpod.

Batteritiden på Airpods er fem timer med lytting. Etuiet de kommer i har eget batteri og kan tilsammen lade hodetelefonene for inntil 24 timer lytting.

Airpods får en pris på 159 dollar i USA og blir lansert i løpet av oktober.

iOS 10

iPhone 7 kommer med iOS 10, den siste generasjonen av Apples operativsystem. Dette blir også tilgjengelig for eldre modeller som en oppdatering fra 13. september.

iOS 10 gir endringer i iMessage-appen, i hovedsak flere muligheter til å sende grafikk-etiketter. Siri-funksjonen blir tilgjengelig i apper.

Helt nytt er appen Home som lar brukeren styre ulike smarthusprodukter fra ett sted. Så lenge smarthusproduktene støtter Apple Home trenger de ikke være fra samme produsent.

Forhåndsbestilling i Norge starter 9. september. De første eksemplarene blir tilgjengelig 16. september.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt fra DNtv:

Her er den første iphonen uten plugg
Da Apple viste fram iPhone 7 onsdag kveld, skjedde det som har vært diskutert og fryktet blant enkelte i forkant. Selskapet har nemlig bestemt seg for å fjerne muligheten for å koble til hodetelefoner via minijack på den neste iPhonen.
01:29
Publisert: