I løpet av høsten får alle Iphone- og Ipad-brukere et nytt system på sine telefoner og nettbrett. Utseendemessig er lite forandret, men innhold og funksjonalitet har fått vesentlige oppdateringer. Noe er nytt, og noe har eksistert en stund på andre plattformer.

Meldingstjenesten Imessage har fått en ansiktsløftning som blant annet gjør det enkelt å sende lydmeldinger, bilder eller video i stedet for tekst. Man trenger bare bruke en sveipebevegelse for å velge en annen type meldingsinnhold enn tekst. Dette vil blant annet passe godt inn i den nye Apple Carplay-teknologien hvor man kan speile en Iphone på bilens sentralskjerm.

I samme drag har Apple også oppdatert tastaturet sitt, og de har omsider åpnet for at man kan installere alternative tastaturer dersom man ønsker det. Apples tastatur er en funksjon som ikke har utviklet seg nevneverdig siden begynnelsen i 2007. På konkurrerende plattformer, som Android, har inntasting av tekst endret seg kraftig de siste årene.

Apples tastatur gir deg nå ordforslag i et felt over skrivefeltet så du kan trykke på et ord før det er ferdig skrevet. På sikt vil også sveiping - en teknikk hvor man ikke trykker, men drar fingeren fra bokstav til bokstav - bli tilgjengelig. Ordforslagene er tilpasset den du kommuniserer med, basert på språket du har brukt tidligere med samme person.

Helse

Kalori, trening og aktivitetsapper har tatt av i bruk de siste årene. Foreløpig er dette et ganske uregulert marked, men Apple har gjort en satstning som er et skritt i riktig retning.

Apples fremgangsmåte er at de har laget en Health-tjeneste på telefonen som kan samle data fra andre apper som er kategorisert som helse-apper. Så om man bruker ulike apper til å måle søvnkvalitet, trening og kaloriinntak samles informasjon fra alle disse i Health-appen.

Samsung og Sony satser også på helsetjenester i sine nyeste telefoner, men de ønsker primært å låse brukerne til deres egne tjenester. Tredjeparter som vil bli støttet må utvikle dette selv. Hos Apple er alt man trenger å gjøre å kategorisere seg riktig for å få med en app i Health-tjenesten.

Familie

Apple har tatt konsekvensen av at det ikke alltid er heldig at ulike personer i en familie deler en Apple-ID, samtidig som man ikke ønsker å kjøpe innhold mer enn én gang.

Men nye Familiedeling kan inntil seks personer, men hver sin Apple-ID, dele kjøpt innhold som apper, bøker og musikk seg imellom.

Familiedeling har også et sikkerhetsnett i form av en «spør om lov»-funksjon. Når denne er aktivert må alle kjøp barna ønsker å foreta seg godkjennes av en voksen.

Familiedeling gir også familien en felles kalender.

Alltid oppdatert og delt

Icloud har fått en gjennomgang også. Dersom man deler bilder med andre gjennom Icloud vil man nå også dele redigerte versjoner av bildene. Beskjærer du et bilder vil det oppdateres for de andre brukerne også.

I tillegg kommer Icloud Drive som er en mer generell skytjeneste hvor man kan lagre dokumenter av ulike formater. Også her vil endringer spre seg automatisk til alle man har delt med.

Ios 8 lanseres «i høst» som en gratis oppdatering til Iphone 4s, Iphone 5, Iphone 5s og Iphone 5c. I tillegg får Ipad 2 og nyere modeller også oppdateringen.

For utviklerne

De som lager apper og tjenester til Iphond og Ipad har fått en rekke nye muligheter. Mer enn 4000 nye såkalte API-er er lagt til i Ios 8. Et API er et applikasjonsgrensesnitt, eller muligheten for å la en app få tilgang til en funksjon.

Muligheten til å lage alternative tastaturer er en av disse. Ellers kommer nok veldig mange av de nye API-ene i forbindelse med Health-tjenesten.

Men Apple har også introdusert noe de kaller Homekit. Homekit er en standard for styring av smarthjemsfunksjoner som lys, varme, solskjerming, adgang og alarm. Apple ønsker at flest mulig tilbydere i dette segmentet skal gjøre sine styrbare produkter kompatible med Iphone og Ipad, og tilbyr derfor egne verktøy til de som ønsker å gjøre nettopp det.

Utviklerne får også muligheten til å bruke Apples fingerskanningsteknologi TouchID i sine apper, samt langt kraftigere grafikkverktøy å lage spill med.

Les også:
Apple flytter fokus
Her er LGs nye toppmodell
Test ditt mobile bredbånd med oss  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.