Den er 30 gram tyngre enn Nokias smarttelefon-flaggskip N97, men veier under en femtedel av en vanlig mini-pc. Nokias nye N900 er en krysning, en mobil med pc-ambisjoner.

- ”PC-lik ytelse i et håndsett”, heter det i markedsføringen.

Nokia tok nylig skrittet helt ut da mobilkjempen lanserte en pc: Nokia lanserer syltynn mobil-pc

Nå også mobil
N900 er en videreutvikling av Nokias Internet Tablet, og den har klare fordeler. Det aller viktigste er at dette faktisk er en mobiltelefon.

I motsetning til forgjengeren har den SIM-kort, som betyr at du både kan bruke den til å ringe med – og der forgjengeren var avhengig av soner med trådløse nett (WLAN) kan du nå gå på nett med mobilt internett, nesten alle steder der det er mobildekning.

Kraftpakke
N900 har dessuten hele 1 GB applikasjonsminne, som tilsvarer en litt eldre pc i dag. Windows Vista kan kjøres med 1GB minne, selv om det i dag knapt selges pc-er med under 2GB. Minnet åpner for muligheter.

- Det muliggjør å kjøre en haug av applikasjoner samtidig, noe som ikke var mulig tidligere. Dette er en kraftpakke man ikke har sett i mobiltelefoner før, sier produktsjef Bjørn Egil Brekke i Nokia Norge.

Han tror ikke dette vil bli den mestselgende telefonen, men at det finnes en nisje som tidligere ikke har blitt dekket.

- Den er veldig knyttet opp mot teknologientusiastene, men har funksjonalitet som helt klart også vil være attraktiv for en bredere masse i markedet, sier han.

Mobilen har også berøringsskjerm og fullt QWERTY-tastatur, noe som gjør skriving langt raskere enn på vanlige mobiltastaturer.

Ikke Symbian
N900 har en kraftig prosessor og kjører Maemo, et grensesnitt bygget på Linux. Den siste måneden har det gått rykter om at Nokia ville legge ned sin satsing på Symbian, som er det dominerende operativsystemet for smarttelefoner. Grunnen skulle være at systemet er for tungrodd. Dette skrev blant annet tyske Financial Times, men Nokia dementerte påstanden. At et nytt flaggskip bruker et annet system er ikke noe tegn på at Symbian er på vei ut, understreker Brekke.

- Det har gått mye rykter, men det er ikke strategien i det hele tatt. Symbian er det mest kjente smarttelefonsystemet og det kommer vi til å fortsette å utvikle. Dette er en utvidelse av utvalget, understreker han.

Fullverdig nettsurfing
Nokia N900 har en kraftig ARM Cortex-A8 prosessor og OpenGL ES 2.0 grafikkakselerasjon. Den forhåndsinstallerte nettleseren er bygget på Mozilla-teknologi, og nettsidene skal ifølge Nokia se ut slik de ville sett ut på en PC. Videoer på nett og interaktive applikasjoner skal fungere akkurat som på en pc. Skjermen har VGA-oppløsning, som er mye for en mobil og som trolig vil gjøre mye godt for surfeopplevelsen.

Oppdateringer av Maemo-programvaren skjer automatisk på nett.

N900 leveres med 32 GB minne, som kan dobles ved hjelp av en innstikksminnebrikke. Kameraet er ustyrt med Carl Zeiss-optikk og har en oppløsning på 5 megapixler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.