Kappløpet om å få mobilbetaling i butikker hardner til.

Mens DNBs Vipps nylig tok et kjempejafs ved å knytte til seg mer enn 100 norske sparebanker, rykker nå Danske Banks Mobilepay noen skritt frem.

Ved å inngå en avtale med handelens egen representant i dette racet, Retail Payment, får nå Mobilepay nøkkel til i overkant av 10.000 utsalgssteder i hele Norden.

– Vi setter oss nå sammen for å se hvordan vi kan få MobilePay inn på Retail Payments plattform, sier Mobilepay-sjef Knut Anders Wangen.

Retail Payment eies av dagligvaregigantene Coop og Norgesgruppen, og er i tillegg samarbeidspartner med blant annet Varner-gruppen, som blant annet eier kjedene Cubus og Dressmann, og Umoe Restauranter, som blant annet står bak Peppes og Burger King.

– Det er ingen tvil om at vi har meget lyst til å arbeide med disse, sier Wangen.

Kampen om de store pengene

Selv om betalingsappene hittil har fått kundene med på vennebetaling, er det klart at det er i butikkene den store kampen vil stå. Der vennebetaling til nå har vært et tapsprosjekt for bankene, kjemper de nå om en liten del av de store beløpene som går gjennom handelen.

– Alle snakker om at man skal kunne betale med mobil i butikker, men i dag er det egentlig ingen løsning som er klar, sier Retail Payment-sjef Hans Petter Hoel.

Retail Payment er nå i ferd med å etablere en plattform som skal sørge for enkelt oppgjør for butikkene. Terminalen er klar, nå må de tekniske løsningene på plass, sier Hoel.

– Vårt utgangspunkt er at vi vil kunne akseptere alle typer betalingsløsninger som kunden ønsker å ta i bruk, sier han.

Dette må de løse

Mobilepay og Retail Payment vil nå forsøke å løse noen av utfordringene ved mobilbetaling, sier Mobilepay-sjef Knut Anders Wangen, og ramser opp:

– Når man kommer til kassen, hvordan skal oppkoblingen mellom telefonen og kassapunktet skje, sier han og nevner QR-koder, blåtann eller NFC-teknologi.

Dernest:

– Hvordan skal butikkene sikres ett felles oppgjør fra alle betalingsappene.

Og til sist:

– Hvordan skal man kunne identifisere kunden på tvers av handlekanaler og også håndtere butikkenes fordelsprogrammer.

Artikkelen fortsetter under spilleren.

Et spill om Norden

Mens Vipps er dominerende i Norge, med 2,2 millioner norske brukere, er Mobilepay desidert størst i Norden med 3,8 millioner brukere.

Hans Petter Hoel i Retail Payment sier det er en fordel for handelen at Mobilepay allerede har et solid fotfeste i Danmark og også har erfaring fra butikker i Danmark, deriblant Dagrofa-kjeden.

– Vi etablerer først plattformen i Norge, men vi har også internasjonale ambisjoner. Vi ønsker å heve oss over det nasjonale og finne en mer unison måte å håndtere betalinger på, slik at man kan betale på lik måte uansett hvilket land man er i eller hvilken app man bruker, sier Hoel.

Mobilepays norske sjef Knut Anders Wangen istemmer:

– Vi har en ambisjon om at mobilbetaling i Norden skal basere seg på én felles standard, sier Mobilepays norske sjef Knut Anders Wangen.

Snakker også med Vipps

De er ikke alene om å ha nordiske ambisjoner. Nylig uttalte DNB-sjef Rune Bjerke at det neste naturlige steget vil være å ta Vipps til utlandet.

Hans Petter Hoel i Retail Payment sier han også er i samtaler med Vipps, men at samarbeidet så langt ikke er like formalisert som med den danske konkurrenten.

– Moibilepay blir den første mobilbetalingsløsningen vi inngår et formelt samarbeid med, men vi er i samtaler med Vipps og andre også, er det eneste han vil si. 

Også Knut Anders Wangen i Mobilepay er innforstått at andre konkurrenter vil kunne komme inn.

– Det er naturlig at Retail Payment har dialog også med andre aktører, sier han.

Vil ha Vipps inn

Den største aktøren innen mobilbetalinger på det norske markedet er Vipps, som ble startet av DNB og som nylig fikk en rekke andre banker inn på eiersiden. Vipps-toppsjef Rune Garborg sier de er interessert i samarbeid. 

- Retail Payment er én viktig aktør innen butikkbetaling som det er naturlig å samarbeide med. Målet vårt er at Vipps skal være tilgjengelig over alt, sier han i en melding til DN.

Hør DN-podkast:

&amp;lt;/p&amp;gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="enablerefereraccess"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="alternativebylines"&gt;&lt;value&gt;&lt;field name="alternativebylinevalue"&gt;Marte Ramuz Eriksen&lt;/field&gt;&lt;field name="alternativebylineemail"&gt;marte.eriksen@dn.no&lt;/field&gt;&lt;field name="profileimage"&gt;http://www.dn.no/bylines/m_eriksen.jpg&lt;/field&gt;&lt;field name="alternativebylineuserid"&gt;75&lt;/field&gt;&lt;field name="alternativebylineprofiletext"&gt;Marte Ramuz Eriksen er journalist i Dagens Næringsliv&lt;/field&gt;&lt;/value&gt;&lt;value&gt;&lt;field name="alternativebylinevalue"&gt;Jonas Blich Bakken&lt;/field&gt;&lt;field name="alternativebylineemail"&gt;jonas.bakken@dn.no&lt;/field&gt;&lt;field name="profileimage"&gt;http://www.dn.no/bylines/j_bakken.jpg&lt;/field&gt;&lt;field name="alternativebylineuserid"&gt;61&lt;/field&gt;&lt;/value&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="alternativebylinesignofftext"/&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="exclude"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="dncommentsenabled"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;field name="showrelatedtaggedomselement"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;field name="showrelatedtaggedproffelement"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Mobilepay-1" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Retail_Payment" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Vipps-2" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Mobilbetaling" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Fintech-1" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Finans" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.