Betalingsformidleren Dibs innfører nå et alternativ til BankID-sikkerhet for å øke brukervennligheten ved mobilhandel. Fra første juni kan man handle for inntil 2000 kroner i nettbutikker uten å måtte gå gjennom BankID.

Formålet er å få flere av dem som besøker en nettbutikk til å ende opp med å handle - det vil si å øke den såkalte konverteringsraten.

Bare 1,9 prosent av besøkene fra mobil ender i dag med salg, ifølge Mystore.

– Alle beløp under 200 kroner vil bli gjennomført som en vanlig transaksjon uten 3D Secure, mens beløp mellom 200 og 2000 kroner vil bli analysert via en avansert kryssjekk, sier Henrik Begby Andersen, daglig leder i Dibs Norge.

Kryssjekken består av en rekke parametere som klassifiserer en transaksjon som trygg eller risikabel. Sjekken foregår i de bakenforliggende systemene og påvirker ikke opplevelsen til brukerne. Tilsvarende risikosjekker har vært brukt i flere år i land som Sverige, Danmark og Storbritannia med stor grad av suksess.

Henrik Begby Andersen, daglig leder for Dibs Norge.
Henrik Begby Andersen, daglig leder for Dibs Norge. (Foto: Dibs.)
– På denne måten forebygges svindel, samtidig som nettbutikken sannsynligvis øker sin konverteringsrate. Erfaringer fra andre land viser at opptil 80 prosent av alle transaksjoner slipper BankID-steget,» sier Andersen.

Mange avbrutte mobilhandler

Nordmenn handlet på nett for 70 milliarder kroner i 2015, fordelt på 54,5 millioner handler, ifølge tall fra Virke.

Rundt to tredeler av trafikken i norske nettbutikker er fra mobile enheter, ifølge Mystore som drifter 1400 norske nettbutikker. Samtidig viser Virkes e-handelsbarometer at bare 10 prosent av kjøpene ble gjennomført på mobil eller nettbrett. Bare to av 100 som besøker en nettbutikk på mobilen ender opp med å handle.

– Lite brukervennlig sikkerhet i kombinasjon med at mange nettbutikker er dårlig tilpasset betaling på mobilen er de største hindrene for vekst i mobilhandel i Norge, sier førstelektor Ragnvald Sannes ved Handelshøyskolen BI.

BankID har fått mye av skylden. Når man handler på mobil eller nettbrett er tålmodigheten vår lavere og ekstra skritt for å få gjennomført en handel fører til at mange avbryter når de skal betale. Det gir også lavere omsetning for butikkene.

For å bøte på problemstillingen har en rekke store nettbutikker valgt å øke sin egen risiko ved å velge å ikke bruke denne sikkerhetsrutinen. Men fra 2. mai dikterer nye EU-regler at alle kortbetalinger på nett over 200 kroner skal ha et slikt sikkerhetslag, kalt 3D Secure. I Norge er BankID den eneste godkjente løsningen for 3D Secure.

Overmodne

– Norske forbrukere er overmodne for bedre løsninger for mobilhandel, både på nett og i butikker, sier Sannes.

Han tror vi endelig vil få se store endringer i dette markedet.

– Mange av de tekniske sikkerhetsutfordringene er løst, så nå ligger alt til rette for en modernisering av hvordan man betaler med mobilen, sier Sannes.

De fleste har allerede stiftet bekjentskap med tjenester som Vipps fra DNB og Mobilepay fra Danske Bank, mens Sparebank 1 Gruppen har tjenesten Mcash.

– Folk vil handle på og med mobilen og venter på løsningene som gjør det mulig. Men det er klart at slike endringer ikke kommer over natten, sier Sannes.

Nærmest hysteriske

Anton Hagberg, sjef for Komplett.no.
Anton Hagberg, sjef for Komplett.no. (Foto: Mikaela Berg.)
- En brukervennlig kasseløsning på nett er ekstremt viktig. Vi er nærmest hysterisk opptatte av å optimalisere dette så vi ikke mister kunden i kassen, sier Anton Hagberg, administrerende direktør i Komplett.

Han mener utviklingen har nådd et kritisk punkt.

- Etter mange år med prat er det endelig mye som skjer rundt betalingsløsninger. Det er fortsatt mye igjen, men her må man ligge i forkant om man skal være konkurransedyktig. Den mobile løsningen må i fremtiden være minst like god på mobil som større skjermer, sier Hagberg.

Komplett studerer spesielt yngre kjøperes mobilvaner.

- Vi inviterte unge ansatte fra Skandinavia til å delta på et seminar for å få deres innspill om hvordan vi kan være best på brukeropplevelse på mobilen. Vi har også et dedikert lag av utviklere som jobber med dette kontinuerlig, sier Hagberg.

Les også:
Vil kapre mobilbetaling i butikk dnPlus
– Moralsk forkastelig dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.