Mobilt bredbånd er i ferd med å ta av i Norge, og det er mulig å få fastpris for bruken. Men tar du med deg utstyret ut av landet, kan du raskt få en ubehagelig overraskelse. Det er ikke bra, hverken for kunder eller norske mobiloperatører.

- I dag blir du advart av operatørene og får skrekkhistorier om bruk i andre land. Det er jo ikke bruksfremmende, påpeker analytiker Tore Aarønæs.

Les også: Bare romturisme er dyrere

Villa eller mobil?
På taletelefoni er det nå innført makspris i EU, men for datatrafikk er operatørene fremdeles frie til å velge hvor mye de skal kreve av utenlandske gjester i deres nett. Mange tar seg særdeles godt betalt. En oversikt Dagensit.no har laget viser at prisene mange steder i Europa ligger rundt 40 kroner per megabyte, og over 100 kroner utenfor Europa.

Det vil si at hvis man laster ned et program eller et filmklipp med turbo-3g (3,6 mbps), så kan man få en regning på opptil 1.200 kroner i løpet av ett minutt i Europa, og hele 3.000 kroner i resten av verden, med Telenors priser. Den teoretiske maksprisen for en times bruk er 180.000 kroner, mens du for et døgns nedlasting kan få mye fint i dagens boligmarked. Regningen blir på hele 4,32 millioner kroner.

Dyr avis under OL
Nordmenn som reiser til Kina under OL og vil lese norske aviser på mobilt internett, vil få en regning på over hundre kroner for en normal avisforside. Skal man lese mer enn bare overskriftene er det lett for at lesing tilsvarende en vanlig avis koster deg 1000 kroner.

Det finnes nok av eksempler på at dette ikke bare er teoretiske muligheter. I vår fikk for eksempel en dansk forretningsmann regning på 25.000 kroner etter å ha jobbet to dager i Tyskland og lastet ned 300 mb data, skriver Computerworld.dk. En mann med svensk abonnement fikk en regning på 44.000 kroner etter en times surfing i Norge. Les: Mobil sjokkregning

Man trenger ikke engang laste ned så mye selv. For hvis maskinen din er stilt inn på automatisk oppdatering av Windows, kan enorme filer bli lastet ned hvis maskinen er pålogget.

Dyr nedlasting: Tabellen viser prisen for nedlasting av 1 MB data, litt mindre enn du trenger for å laste ned forsiden på en norsk avis.

(Telenor og Ventelo har priskategorier for Norden, Europa og resten av verden mens Tele2 og Netcom har varierende priser fra land til land og fra operatør til operatør. Netcoms priser avhenger også av hvilket Netcom-abonnement du har. Rettelse:Ventelos priser var opprinnelig oppført uten moms, oppdaterte priser er inkludert moms og identiske med Telenors priser )

Alle får svi
Noen teleselskaper tjener nok store penger på disse prisene. Problemet er bare at hele resten av bransjen får svi for dette, ved at kundene ikke tør bruke tjenestene. Når norske kunder må betale svinedyrt for utenlandsbruk er det gjerne utenlandske selskaper som stikker av med mesteparten av gevinsten. Dette er et marked som rett og slett ikke fungerer.

- Det sitter mange og melker dette. Vi må advare mot bruken, og det ønsker vi ikke, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i Netcom.

Det gjør også Telenor.

- Vi advarer kundene mot mobil-tv og musikknedlasting i utlandet. Vi er ikke tjent med at tjenester ikke bør brukes fordi det er for dyrt. og jobber for at dataroaming skal bli billigere

- Vi ønsker at datatjenester skal bli billigere og jobber for det i GSM-association, sier Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor.

Denne foreningen har tidligere jobbet for lavere samtalepriser når man reiser i Europa, men lite skjedde før EU-kommisjonær for telekommunikasjon Viviane Reding satte ned foten. Hun var lei av bransjens mislykkede forsøk på egenregulering og fikk igjennom makspriser på mobilbruk i hele Europa. Nå har Reding igjen begynt å rasle med sablene. Hvis ikke bransjen kommer med en frivillig løsning truer hun med å regulere prisene på datatrafikk også.

- Hvis operatørene ikke får det til er vi ikke entydig negative til regulering, sier Vederhus i Netcom.

For dyrt for de store
Det er ikke bare privatpersoner som skremmes bort fra å bruke mobilt internett i utlandet, det gjelder også Norges største og rikeste selskap.

- Vi fraråder bruken av mobile internett i utlandet. Vi anmoder brukerne om å bruke trådløse nettverk. Dette er som oftest tilgjengelig på hoteller, flyplasser og liknende, og i tillegg har vi tilgang til vel 80.000 aksesspunkter rundt om i verden, forteller Ole Petter Drange i Statoil.

Statoil-brukere av mobilt internett får et eget ark der det advares mot ”enorme” kostnader i utlandet.

Tante Sofie rydder opp
- At alle prisene skal ned det er det ingen tvil om. Men vi har holdt på i 15 år med gsm taletjenester og først nå fått litt orden, internt i EU. Det kommer ikke til å ta 15 år til, men det vil ta litt tid, sier analytiker Aarønæs

Én faktor kan føre til fortgang.

- Det sitter en dame i Brussel som merkelig nok har utrolig mye mer gjennomslagskraft. Jeg har spurt litt rundt om hvordan og folk sier hun bare har enorm viljestyrke, sier Aarønæs, med klar adresse til Viviane Reding.

Reding har klart å endre den trege måten reglene dannes på i denne bransjen, Aarønæs er imponert over hvordan hun fikk innført et pristak på taletjenester.

- Hun er som tante Sofie - blir rasende og skjærer gjennom.

Redings satte en tidsfrist til slutten av juni i år for at bransjen selv skulle få bukt med priser på datatrafikk og sms i utlandet. I forkant av dette satte en rekke store aktører prisene ned til en brøkdel, men det spørs om det var nok til å unnslippe Redings vrede.

Les også: Bare romturisme er dyrere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.