Mobilt bredbånd er fremdeles så dyrt i utlandet at det i verste fall kan koste deg et millionbeløp på ett døgns bruk. Det sjokkerende er at prisene i Norge pleide å være nesten like ille for bare noen år siden.

I 2001 ville du fått en regning på 3000 kroner i måneden hvis du bare lastet ned 5 megabyte om dagen. Og det var ingen øvre grense for hvor dyrt det kunne bli. Den eneste bremsen var at det var ulidelig treigt.

Billigst
Syv år senere kan du surfe i høy hastighet så mye du vil for rundt en hundrelapp i måneden - forutsatt at du kun gjør det utenom arbeidstid. Det er et abonnement med begrensninger, men det er likevel verdt å merke seg at det er mye billigere enn alle abonnementene på fastlinje-bredbånd. Og fastlinje-bredbånd har også begrensninger. De fungere bare i din egen leilighet. Mobilt bredbånd fungerer nesten overalt i Norge.

Trygghet alle veier
Mobiloperatørene har skjønt at de må gi folk trygghet for at de ikke plutselig får skyhøye regninger, og har derfor innført forskjellige versjoner av fastpriser og maksbeløp per dag. I Norge er du nå ganske trygg, uansett hvor mye du er på mobilt nett.

Tre prisplaner
Grovt sett kan du velge mellom tre forskjellige prisplaner. Enten betaler du fastpris for fri bruk, noe som koster 499 kroner måneden for Netcom og Telenor, og 399 for Ice. Da kan du surfe så mye du vil, hele døgnet, og dette passer bra for bedriftsbrukere.

Telenor er her dyrest, fordi man på toppen av abonnementet må betale 600 kroner ekstra det første året, for å dekke modemet.

Pris første år mer fri bruk, inkludert modem og 12 mnd binding:

Netcom klart billigst
Det andre alternativet er abonnementer for kveld- og helg. For mange privatbrukere vil fri bruk hele døgnet være litt dyrt, og privat vil uansett behovet være størst når man ikke er på jobb, men for eksempel når man er på hytta. Hvis du klarer deg med mobilt bredbånd om kveldet og i helger reduseres regningen til 99 kroner i måneden med Netcom og 119 med Telenor.

Et slikt abonnement kan du nå få svært billig fra Netcom, fordi de inkluderer modemet og gir deg fire måneder gratis med på kjøpet.

Surfing i arbeidstiden koster 5 kroner per megabyte og maks 50 per dag både Netcom og Telenor

Ice har ikke et direkte sammenlignbart tilbud, men gir mulighet for abonnement med maksgrense på 500 mb i måneden for 199 kroner i måneden. Bruker du mer koster det 2 kroner per mb opp til maks 599.

Pris kveld og Helg inkludert modem og 12 mnd binding, minimum:

Uten abonnement
Den tredje hovedformen er betaling for bruk uten fast abonnementsavgift. Dete vil mange bruke hvis de surfer fra mobilen eller bruker mobilen som modem. Dette koster 12,50 øre per megabyte med Telenor, men med en makspris på 75 kroner dagen. Netcom er også her langt billigere, med 5 kroner per megabyte og makspris på 20 kroner per dag.

Ice har det de kaller hytteabonnement, som koster 175 kroner per uke tjenesten blir benyttet. Påbegynt uke regnes som full uke.

Pris uten abonnement, modem ikke inkludert: