I fjor høst visste konsernsjef i Telenor knapt hvem ICE var da dagensit.no spurte om de var en trussel. I dag er ICE inne på radaren til Telenor, mener teleanalytiker Tore Aarønæs.

De er også for første gang inne på Post-og Teletilsynets radar, og har ifølge statistikken 0,9 prosents markedsandel på bredbånd. Det skal bli mer etter selskapets nye oppgradering, lover Matthias Peter, administrerende direktør i selskapet.

- Ingen andre har vår kombinasjon av dekning og hastighet. Vi er ekstremt vel posisjonert, sier han.

Svært enkelt
ICE lanseres nå i ny versjon, med raskere nett og nye modemer som er mindre og enklere å bruke. Dagensit.no har testet det nye utstyret, og inntrykket er generelt veldig positivt. Installasjon og bruk av usb-modem har blitt nesten idiotsikkert enkelt. Det installerer seg selv når det plugges det inn, så man bare trenger å godkjenne installasjonen. Prosessen tok to klikk og etter to og et halvt minutt var vi på nett.

Mye raskere
Den største forbedringen er økt opplastingshastighet. Mens det gamle utstyret kunne ligge nede rundt 60 kbit/s, har vi med tester to steder i Oslo fått jevnt mellom 500 og 650 kbit/s opplastingshastighet. Det er respektabelt. Vi har også testet utstyret på Østfoldbanen.

Nedlastingshastigheten er også bedret. Nesten alle våre målinger lå mellom 1,0 Mbit/s og 1,5 Mbit/s. Det er riktig bra for trådløst bredbånd. Det beste Telenor kan tilby er en teoretisk makshastighet på 384 kbit/s der de har 3g-dekning. Men hastigheten vil praksis være lavere og 3g-dekningen er begrenset. ICE derimot, hevder nå å dekke 75 prosent av hele Norges areal.

ICE har etter oppgraderingen en teoretisk makshastighet 3,1 Mbit/s ned og 1,8 Mbit/s opp. I praksis vil dette variere svært mye i forhold til hvor langt unna basestasjonene man er, og hvor mange andre brukere som er i samme sone. Men dette gjelder også for mobilt bredbånd fra Telenor og Netcom.

Mye tettere nett
ICE har fått mye kritikk etter at de ved lansering markedsførte hastigheten 2,4 Mbit/s. Dette var en rent teoretisk mulighet, og faktisk hastighet lå langt lavere. Markedsføringen var en tabbe, innrømmer Peter, som likevel mener ICE har fått ufortjent mye juling i forhold til konkurrentene.

Les kritikken her:

- Ikke skyt byggemesteren mens han holder på, sier Peter. – Vi har bare så vidt passert halvparten av de basestasjonene vi skal ha, sier han.

Ved lansering hadde ICE 50 basestasjoner, nå har de 250 og mot slutten av første kvartal skal det være over 400. Åtte ganger flere sendere enn ved lansering vil gi mye bedre dekning og høyere hastigheter svært mange steder.

På grunn av den lave frekvensen ICE sender på har disse langt bedre rekkevidde enn konkurrerende teknologier som 3g, Wimax og GSM.

Først i sporet
Tele-analytiker Tore Aarønæs mener ICE har et spennende produkt og at de gir Telenor og Netcom en real utfordring på markedet for trådløst bredbånd.

- Det fortoner seg som at ICE er først i sporet, i hvert fall på den tekniske siden, sier han.

Spørsmålet er hva som skjer den dagen Telenor og Netcom begynner å bruke sine store muskler til å markedsføre mobilt bredbånd og bygge ut raskere nett. Foreløpig har de norske mobilaktørene vært trege, sammenlignet med aktørene i mange andre land.

- Begynner ICE å bli store nok til at Telenor og Netcom reagerer på utfordringen?

- Ja, de har en smertegrense, og kan ikke sitte og se på at noen stjeler godteriet deres. De ser hvilken vei det går, sier Aarønæs.

Han tror mobilt bredbånd kan få et solid løft fremover, etter hvert som hastighetene nærmer seg vanlig bredbånd.

Mathias Peter har store forhåpninger til sin bransjes fremtid.

- Jeg tror flere vil ha mobilt bredbånd enn det faste nettet har prestert så langt, sier han.

Ifølge PT har 59 prosent av alle norske husstander bredbånd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.