Det hevder Nokia Siemens Networks.

Norske mobiloperatører kappes nå om å bygge ut og oppgradere sine mobilnett for å tilby kraftig økte hastigheter på mobilt internett. Oppgraderingene er imponerende, men dette er bare blåbær i forhold til teknologiene som er på vei, mener Nokia Siemens Networks.

Som leverandør av mobilteknologi presser selskapet hardt på for å spre høyere datakapasitet til mobiloperatørene. Derfor har de pakket en lastebil full av ny og kommende teknologi og kjører Europa rundt for å demonstrere mulighetene.

Hsdpa - steg én
Blant de mest interessante mulightene er forskjellige formene for mobilt bredbånd. Hsdpa er nylig introdusert i Norge og er første steg, og det vil komme oppgraderinger til denne teknologien de nærmeste årene som tar nedlastingshastighetene opp mot 14,4 Mbit/s, tre til ti ganger raskere enn dagens adsl bredbånd. Virkelig moro blir det imidlertid ikke før LTE (Long Term Evolution) kommer på markedet.

– Vi har kommet så langt at vi ved hjelp av MIMO og fire antenner i en basestasjon kan ha over 300 Mbit/s kapasitet i en basestasjon, sier Tor Leif Aarland i Nokia Siemens Networks.

MIMO (Multiple Input Multiple Output) er en teknologi som baserer seg på å bruke flere antenner i stedet for å øke styrke og kapasitet i en enkelt antenne. Med en enkelt antenne i basestasjonen kan Nokia Siemens Networks levere 160 Mbit/s fra basestasjonen. Totalkapasiteten deles på antallet brukere som er tilknyttet basestasjonen til enhver tid.

I sin demonstrasjon viste Nokia Siemens Networks at man med LTE kan se tv i full hd via en slik tilkobling. Dette er langt bedre enn noen tv-tilbydere klarer i dag.

Billig men dyrt
Nå gjenstår det bare å få operatørene til å investere i den nye teknologien.
– Vi har sett at introduksjonen av mobilt bredbånd som hspa i mobilnettene har fått bruken til å gå opp mellom 300 og 500 prosent, sier Finn Erik Hermansen, sjef for Nokia Siemens Networks i Norge.

Selve kostnaden burde heller ikke være et hinder.
– Det er relativt sett ikke så kostbart å oppgradere til hspa eller kommende teknologier, men vi må ta med i betraktningen at operatørene også har utgifter med å føre linjer fram til basestasjonene, sier Aarland.

Ifølge Nokia Siemens Networks vil de første LTE nettverkene i Europa dukke opp allerede innen et par år.
– Rundt 2010 eller 2011 vil vi nok begynne å se kommersielle tilbud. Når det kommer til Norge er opp til operatørene. Vi har snakket med operatører i Norden om teknologien, men kan ikke si mer enn det, sier Aarland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.