Fortsatt er det ingen som klarer å skape slike forventninger til nye produkter som Apple gjør. Og Iphone 6s fortjener i stor grad oppmerksomheten. Aldri før har Apple vært så innovative og gitt kjøperne så høy kvalitet. Men aldri før har vi sett så vanvittige priser i et produkt myntet på folk flest heller.

Iphone 6s (t.v.) og Iphone 6s Plus.
Iphone 6s (t.v.) og Iphone 6s Plus. (Foto: Mikaela Berg)
Design

Iphone 6s er lik sin forgjenger Iphone 6, med unntak av et par umerkelige mål. Det man kan merker er at den er 14 gram tyngre. Dette skyldes at Apple har brukt enda hardere aluminium og enda hardere glass på Iphone 6s.

Fingerskanneren er blitt dobbelt så rask. Å låse opp telefonen går så raskt at man knapt rekker å tenke over at det faktisk foregår en fingerskanning.

Skjermen er veldig god, men ikke den beste på markedet. Lysstyrken fungerer i de fleste situasjoner.

Kamera

Apple har snakket mye om det oppgraderte kameraet på Iphone 6s. Historisk sett har Apple alltid ligget bak de fleste konkurrentene i antall megapiksler, men de siste par generasjonene har bildekvaliteten vært på høyde med de beste mobilkameraene.

På hovedkameraet er bildestørrelsen hevet til 12 megapiksler, en økning på 50 prosent fra forrige modell. Skarpheten og mengden detaljer er blitt bedre også, men ikke med voldsomme marginer. Heldigvis har den ikke blitt dårligere heller, noe som lett kan skje når man klemmer flere bildepunkter inn på samme plass som før.

Ytelsen under dårlige lysforhold er blitt bedre, men ikke mye. Her hadde jeg håpet på større forbedringer fra Apple.

Frontkameraet er en annen sak. Det er oppgradert til 5 megapiksler og har vesentlig bedre kvalitet enn før. Langt bedre i dårligere lys, langt bedre skarphet, mindre støy og flere detaljer. Det eneste som mangler er videre vinkel på objektivet. Man kan til og med bruke lyset fra skjermen som blits.

Videokvaliteten er oppgradert slik at man kan gjøre opptak i Ultra HD (4K) hvis man vil. Her er kvaliteten på bildene veldig god, spesielt i godt lys. Normal oppløsning gir også et veldig godt resultat. Apple bruker bare digital bildestabilisering i kameraet, men det gir ingen negativ effekt slik jeg ser det.

Jeg savner to ting i kameraappen og det er en manuell modus for de som vil sette eksponeringen selv og muligheten til å endre videomodus i kameraappen i stedet for å måtte gå gjennom innstillingsappen.

Et eksempel på snarveier man får frem med 3D Touch.
Et eksempel på snarveier man får frem med 3D Touch. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
3D Touch

Det mest innovative med Iphone 6s er 3D Touch. Dette er en teknologi som gjør at skjermen merker forskjell på harde og lette trykk. Apple bruker 3D Touch til ulike hurtigoppgaver. Et hardt trykk på visse ikoner på Hjem-skjermen vil gi ekstra snarveier i den aktuelle appen. For eksempel «ny melding», «sjekk inn» eller «se aktivitet». I e-post brukes funksjonen til å få opp en hurtigvisning av en e-post, nyttig hvis man leter etter noe eller vil kaste et raskt blikk på en ny melding uten å åpne den.

Den viktigste oppgaven til 3D Touch blir å utfordre utviklerne til å tenke nytt og inkludere harde trykk i alle de appene vi bruker til daglig. I dag er 3D Touch mest kuriost, man glemmer fort at det er der, men med riktig bruk blant app-utviklerne vil det kunne gi helt nye muligheter til spill og kreative apper, for eksempel.

Ytelse

Det er verdt å ta en kikk på ytelsen i Iphone 6s. Apple lager mange av komponentene i Iphone selv, ikke minst hovedprosessoren. På Iphone 6s har denne virkelig gitt et ytelsesløft. Absolutt alle oppgaver på telefonen går raskere enn før, fra å sende meldinger til å åpne apper og skifte mellom dem. Det er minimalt med venting og merkbart bedre flyt i systemet. Aldri før har Iphone gått så på skinner som 6s gjør.

Siri på norsk

Kjøpere av Iphone 6s og de som oppdaterer sine «gamle» Iphone-telefoner til Ios9 vil kunne ta i bruk den stemmestyrte assistenten Siri på telefonen og Apple Watch. Siri er ikke en ny teknologi, men det er først nå «hun» skjønner og snakker norsk. I hvert fall bokmål.

Det er ingen stor overraskelse at Siri ikke takler dialekter spesielt godt, så man kan ikke vente å snakke så naturlig til henne som ønskelig. Men når Siri først forstår hva du sier er hun riktig så hjelpsom og imøtekommende.

Siri fungerer godt i bilen, og når man er steder hvor det passer å snakke til - ikke i - telefonen sin. Det eneste jeg synes er en ulempe er at hun ikke er særlig tospråklig. Mange apper har jo engelske navn, men Siri skjønner ikke alltid hvilken hun skal åpne før man staver navnet ut på norsk.

Konklusjon

Iphone 6s er et godt produkt med svært mange forbedringer fra tidligere modeller. Bedre kamera, raskere ytelse, godt batteri og 3D Touch. Men Apple har også lagt på prisen med svimlende 1600 kroner i forhold til forgjengeren. De har også valgt å beholde den minste lagringskapasiteten på 16 GB, noe som ikke holder til vanlig bruk i dag. Det betyr at minstepris for en Iphone 6s i realiteten er 8490 kroner, noe som virkelig river i lommeboken.

Mye av dette skyldes valutakursene og den svake kronen, men det er vanskelig å oppfordre folk til å bruke så mye penger på en smarttelefon, når det finnes så mange kvalitetstelefoner på markedet til langt mer fornuftige priser.

Les flere tester på DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.