Det er lenge siden det var så mye oppstuss rundt en Apple-lansering. Og Apple selv sier at lanseringen av de to Iphone 6-telefonene er den største oppgraderingen de har gjort siden Iphone ble introdusert. Men for dem som har brukt andre smarttelefoner er det lite som ikke er kjent fra før.

Design

Iphone 6 og 6+ er de første produktene med Apples nye design. Vi har tidligere sett en avrunding av kantene på Ipad, men endringen fra Iphone 5 til Iphone 6 er ganske dramatisk. Den nye designen fungerer utmerket, og selv om de er store er de nye telefonen gode å holde i. Heldigvis har Apple også flyttet på-knappen til siden av telefonen, så den skal kunne nås med én hånd.

De nye dekslene er passe glatte, så telefonen glir lett ned i lomma, men ikke ut av hendene.

Glasset over skjermen har fått fasetterte kanter så man får en sømløs overgang mellom metalldekselet og skjermen.

Jeg synes også den nye Hjem-knappen er mer behagelig, og fingerskanningen fungerer vesentlig bedre enn før.

Overgangen mellom skjerm og deksel er nesten ikke merkbar.
Overgangen mellom skjerm og deksel er nesten ikke merkbar.
 

Multimedia

Dette er en veldig viktig kategori for Apple. Kanskje den aller viktigste. Derfor kunne jeg godt tenkt meg enda større nyheter her. Kameraet på Iphone 6 og 6+ er omtrent det samme som på Iphone 5S. Bildebrikken er fortsatt på åtte megapiksler, men er byttet ut med en ny modell.

Den nye bildebrikken har noe som kalles fokuspunkter. Ved stillbilder skal det gi raskere autofokus og ved filming skal det gi riktig skifte av fokus automatisk. Iphone 6+ har i tillegg optisk bildestabilisering, som gir skarpere bilder når det er lite lys. Optisk bildestabilisering er også veldig hendig når man filmer.

Kameraet tar helt klart veldig fine bilder, men jeg blir ikke imponert. Autofokusen er raskere enn før, men heller ikke denne imponerende. Iphone 6 tar veldig bra bilder i lite lys, og har muligens et lite forsprang på en del konkurrenter her, men det skal vi gjøre en egen test av. En kjapp test viser imidlertid at Iphone 6+ tar skarpere bilder i lite lys.

Det har skjedd mye mer med frontkameraet. Det har fått en helt ny bildebrikke, og i tillegg er blenderen nå maks f2.2, for å slippe inn inntil 80 prosent mer lys enn før. Frontkameraet har nå også seriebilder og HDR-modus for bedre selfies.

Det er veldig lite som har skjedd på lydfronten. Apple kunne for eksempel ha støttet HD-lyd, men det gjør de ikke. Equalizeren er som den alltid har vært.

Samtalekvaliteten er god, men utmerker seg ikke i noen retning.

Et område Iphone 6 og 6+ pluss hevder seg er innen mobilspill. De kjører temmelig heftige 3D-spill tilsynelatende lekende lett og responsen er alltid uten forsinkelse.

Kameraobjektivet stikker litt ut på baksiden. Det er prisen for en såpass tynn telefon.
Kameraobjektivet stikker litt ut på baksiden. Det er prisen for en såpass tynn telefon.
 

Brukeropplevelse

Brukeropplevelsen på Iphone 6-modellene er stort sett lik tidligere modeller. Men telefonene er veldig pene og kraftige, så alt flyter veldig lett. Og det er en del nyheter, selv om de fleste er langt fra nye.

Et naturlig sted å begynner er fingerskanneren. Det går nå mye raskere å logge seg på med fingeren, og det er mye mer presist enn før. Nå kan man også bruke fingeren som identitet i App Store, som er veldig kjekt.

Det neste er tastaturet. Apple har introdusert ordprediksjon, det vil si at ord kommer opp på linjen over tastaturet mens man skriver. Dessverre fungerer ikke dette for norsk ennå. Da er det bra at Apple også har åpnet for tredjeparts tastaturer. Det er disse aktørene som har skapt den største innovasjonen på Android-telefoner, som har kommet vesentlig lenger enn Iphone når det gjelder effektiv inntasting av tekst.

Man kan også diktere tekst med stemmen på norsk. Dette fungerer overraskende bra, og er lett å bruke i ulike situasjoner, for eksempel i bil.

Tastaturene har også fått flere funksjonsknapper, og på Iphone 6+ er det nå egne knapper for klipp, kopier og lim inn.

I nettleseren Safari kan man nå sveipe fingeren over skjermen for å gå tilbake til forrige side.

En egen zoom-modus gjør at du kan gjøre alle elementer på skjermen større. Dette fungerer best på Iphone 6+, hvor mange nok vil sette pris på god synlighet. Siden begge modellene er i største laget til at alt kan gjøres med én hånd har Apple laget en snarvei for å gjøre det mulig. Ved å berøre Hjem-knappen raskt to ganger flyttes innholdet på skjermen nedover, så man også kan nå det som var øverst. To nye trykk setter skjermen tilbake igjen.

Iphone 6+ kan også brukes i nettbrettmodus, det vil si liggende. I mange apper vil da skjermen splittes så man for eksempel både ser innholdet i innboksen og den markerte e-posten, slik det gjøres på nettbrett. Dette er veldig effektivt for e-post, kalender og en del nettsider.

Iphone 6 timelapse / tidsforløp
00:00
Publisert:
Tidsforløp (time lapse) er en ny videomodus i Iphone 6. Den lar deg pakke ned en lang video til en snutt på 20 sekunder.

Helse

Apple har utviklet en veldig detaljert helse-app som jobber sammen, i stedet for i konkurranse med, de mange trenings- og kostholdsappene som finnes.

Dessverre har en feil i programvaren gjort at Apple har sperret denne funksjonen inntil videre. Den skulle vært aktivert gjennom en oppdatering i går, men oppdateringen viste seg å også inneholde feil.

Vi kommer tilbake med en test av Helse-appen når den fungerer.

Men vi kan nevne at en av Apples virkelige innovasjoner ligger her, i form av et barometrisk altimeter, eller høydemåler. Den gjør det mulig å også få uttelling for høydemeter og trapper i stedet for bare skritt og distanser. Iphone 6 kan også registrere sykling uten ekstrautstyr.

Konklusjon

De to nye telefonene føles veldig nye, men for en som bruker alle typer smarttelefoner føles de langt fra innovative. De er veldig lekre og på enkelte felter utrolig brukervennlige. Men på andre områder må Apple se seg slått av konkurrentene. Jeg tror eksisterende Iphone-brukere raskt vil venne seg til de nye størrelsene, men er du lei av Apples brukeropplevelse bør du heller vurdere en konkurrent.

Les også vår guide til Ios 8.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.