Mobil og nettbrett er noe vi har med oss overalt, og noen av oss er mer overalt enn andre. For mange er det en stadig utfordring å sikre personlig elektronikk mot salt, støv, støt, fukt og vann. Andre synes kanskje at de fleste telefoner ikke reflekterer personligheten deres nok.

Til denne gruppen har Samsung laget to produkter: Telefonen Samsung Galaxy S5 Active og nettbrettet Samsung Galaxy Tab Active.

Også Galaxy S4 kom i en «Active»-versjon, men den hadde ulempen at den hadde vesentlig lavere ytelse på mange områder enn toppmodellen S4. Likevel lå S4 Active på bestselgerlistene i Norge i flere måneder ifjor, noe som forteller oss at det er en etterspørsel etter røffere telefonmodeller.

I årets Active-varianter er det ikke spart på kruttet. S5 Active har svært få forskjeller fra flaggskipet S5 på innsiden, alt fra prosessor og grafikk til skjermbilde og kamerakvalitet er beholdt. I tillegg har telefonen et par ekstra funksjoner tilpasset målgruppen.

Nettbrettet Tab Active ser ut til å være basert på Galaxy Tab 4 8.0, og har derfor ikke så heftige spesifikasjoner.

Design

At Active-produktene har et røft utseende er det lite tvil om. Man må vel til og med kunne driste seg til å kalle det maskulint. De to står også veldig godt til hverandre, siden de har nøyaktig samme design.

Her er det ikke lagt vekt på slanke linjer og minimalisme, men barske utforinger og soliditet. Samsung har absolutt lykkes med designen. For at telefonen skal fungere godt med hansker på kan skjermen settes i hanskemodus i tillegg til at alle funksjonsknapper er trykknapper og ikke berøringsknapper. S5 Active har i tillegg en ekstraknapp som kan tilknyttes to valgfrie funksjoner. Praktisk for å åpne de vanligste appene uten å ta av seg vottene.

Beskyttelse

Flaggskipet Galaxy S5 har allerede ganske god inntrengingsbeskyttelse mot støv og fukt, kalt IP67. Det samme har S5 Active, men i tillegg har Samsung laget den for å stå imot utfordringene som kreves for å oppnå den militære klassifiseringen MIL-STD-810 G, som er en serie laboratorietester definert av det amerikanske forsvarsdepartementet.

MIL-STD-810 G tar for seg en rekke ekstra tester utover støv og fukt, som for eksempel trykk, solstråling, sopp, salt, underkjølt regn, vibrasjoner, pyrosjokk og skuddsjokk.

Samsung sier telefonen er sertifisert, men noe sertifikat er ikke lagt med i dokumentasjonen. Dette skyldes at det ikke finnes noen sivil sertifiseringsmyndighet. Derimot ligger det nok fleksibilitet i standarden til at produsenter av forbrukerelektronikk kan tilpasse testene til sine egne produkter.

Samsung gir heller ingen garanti for at telefonen skal tåle alt i spesifikasjonen, men sier at man kan forvente at telefonen tåler påkjenningene. De har med andre ord ikke tenkt å gi deg en ny dersom du gir telefonen granatsjokk.

Galaxy Tab Active har ikke den samme sertifiseringen, men i pakken ligger det et ekstra deksel som gir ekstra fall- og støtbeskyttelse. Dekselet inkluderer også en passiv pekepenn.

Brukeropplevelse

Begge disse produktene oppfører seg som sine «normale» motparter. Det er ingen grenser for hvordan man kan bruke dem i forhold til andre tilsvarende produkter. Dette gjør at terskelen for å velge en «røff» telefon er vesentlig lavere enn tidligere.

Det eneste savnet på telefonen er fingerskanneren på S5 som gjør det raskt og enkelt å ha en sikker lås på telefonen.

På S5 Active ligger det en ny Samsung-app kalt Aktivitetssone. Dette henter informasjon fra telefonens kompass, barometer, gps og lignende og gir et slags dashbord for informasjon når man er utenfor allfarvei. Men appen er ganske begrenset forøvrig. Den følger ikke med på hvor du har vært, hvor du skal eller hvor du parkerte bilen. Men du kan legge inn snarveier til slike apper i Aktivitetssone.

Multimedia

Her også er det flott at Samsung ikke har spart på komponentene. Man får samme lydkvalitet, billedkvalitet, skjermkvalitet og kapasitet som i de normale utgavene av S5 og Tab 4.

Det betyr at man får et kamera i toppklasse både på foto og video og at skjermen på spesielt S5 Active er av ypperlig kvalitet både med tanke på skarphet, fargedybde og lysstyrke.

Konklusjon

Takket være den gode ytelsen er det ikke noe stort problem å velge et av Active-produktene fremfor et mer vanlig produkt, hvis du aksepterer å betale mer. Faktisk kan de passe godt til dem som ønsker noe tøffere, enten ytelsesmessig eller utseendemessig, enn hva konkurrentene kan tilby.

S5 Active er strengt tatt et bedre, mer rendyrket produkt for ekstra tålighet enn Tab Active, men de to ser unektelig bra ut sammen.

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.