Sonys siste toppmodell Xperia Z5 har allerede kommet i to utgaver, Z5 Compact og Z5. Nå er også Z5 Premium her, en telefon for de som gjerne betaler for det lille ekstra.

På papiret er det ikke mulig – i øyeblikket – å finne en bedre telefon enn Z5 Premium, hvis man måler den på de faktorer folk er opptatte av. Det er den første telefonen på markedet med en skjerm som viser Ultra HD (også kalt UHD eller 4K) oppløsning. Det betyr fire ganger bedre oppløsning enn en HD-tv, i en telefon. Meritt nummer to er at kameraet i telefonen har den høyeste kvaliteten noensinne målt for en smarttelefon av kameranettstedet DxOMark.

I tillegg har telefonen støtte for hd-lyd (også kalt hi-res audio) og avanserte filter for lydforbedring. Når man legger på et av markedets beste batterier blir dette et veldig tiltalende tilbud.

Men også Z5 Premium må nok finne seg i å bli moderert litt i møte med virkeligheten og daglig bruk.

Den store skjermen er veldig, veldig god, men man får ingenting ut av den ekstreme oppløsningen.
Den store skjermen er veldig, veldig god, men man får ingenting ut av den ekstreme oppløsningen. (Foto: Magnus Eidem)
Skjermen

Uttrykk som UHD og 4K sier noe for mange, men lite for enda flere. Det Sony har gjort her er å klemme inn 3840x2160 bildepunkter på en skjerm som måler 5,5 tommer diagonalt. Går du i butikken og ser på en ny tv vil denne oppløsningen være vanligst på tv-er fra 55 tommer og oppover. For å få plass til alle bildepunktene må man klemme inn 806 bildepunkter per tomme, eller 317 per centimeter. Det er rundt dobbelt så mye som vi klarer å oppfatte med øynene våre på normal avstand.

I tillegg er det vanskelig å opprettholde kvaliteten i panelet når alt klemmes inn på denne måten, men dette ser Sony ut til å ha fått greit til.

Jeg ser altså på denne skjermen som en ren maktdemonstrasjon fra Sony om at de ikke står tilbake for konkurrentene når det gjelder skjermteknologi. Og Sonys bildebehandlingsprogramvare, som bestemmer hvordan bildet skal justeres før det når øynene våre, er glimrende. Så her får man et fantastisk skjermbilde, ikke minst til film, men det er umulig å se at det er fire ganger skarpere enn et vanlig hd-bilde.

Og for å helle kaldt vann i blodet på Sony: Jeg synes fortsatt Samsung Galaxy S6 har bedre skjerm, selv om den på papiret ikke skal være like skarp.

Knappeplasseringen gjør det vanskelig å å dokke telefonen og ha den i bilholder.
Knappeplasseringen gjør det vanskelig å å dokke telefonen og ha den i bilholder. (Foto: Magnus Eidem)
Design

Sony Xperia Z5 Premium ser ut som alle andre Xperia Z-telefoner. Den er fin å se på, men den veldig firkantede formen slår negativt ut når størrelsen blir så stor som dette. Hjørnene henger seg opp i lommene, eller så stikker telefonen så mye ut at risikoen for at den ramler ut blir stor.

Fingerskanneren er rask og presis, men jeg liker ikke helt plasseringen på siden av telefonen. Både fingerskanner, volumknapper og kameraknapp sitter ved siden av hverandre og gjør det vanskelig å sette telefonen i en bilholder og lignende. Det er også forskjell i brukeropplevelse for høyre- og venstrehendte.

Multimedia

Selv om kameraet i Z5-telefonene er målt til høyeste karakter for en telefon hittil i laboratorium er det ikke overlegent konkurrentene. Z5 fikk 87 poeng i testen til DxOMark, mens Galaxy S6 fikk 86 poeng. Flere telefoner ligger på 84 og 83 poeng, mens Iphone 6s fikk 82.

Vi har gått gjennom kamerakvaliteten i testene av Z5 og Z5 Compact tidligere, men gjentar hovedpoengene her. Bildekvaliteten er veldig høy og man får skarpe og fargesterke bilder. Sony sier teknologien deres er så god at man kan zoome digitalt med inntil 5x uten å miste noen detaljer, men det er jeg bare delvis enig i.

Man kan laste ned ulike morsomme og nyttige kameramodus til Z5, men jeg savner en bedre manuell modus i et såpass godt mobilkamera.

Lydmessig er telefonen langt bedre. Den spiller hd-lyd (hi-res audio) og har en innebygget lydbrikke som kan oppgradere dårlige lydfiler til en bedre teknisk kvalitet. Det er også bygget inn automatisk lydoptimering tilpasset de hodetelefonene man plugger inn. Oppgraderingen til hd-lyd er vanskelig å få hørbart utbytte av, med mindre man har veldig gode hodetelefoner og trente ører.

Konklusjon

Sony Xperia Z5 Premium er en veldig god og brukervennlig telefon. Jeg ville nok valgt en mindre, rimeligere utgave av Z5, fordi den ikke kan forsvare den imponerende spesifikasjonen i reel brukeropplevelse, men det er ingen tvil om at dette er et imponerende produkt. Batteriet er også veldig bra og brukeropplevelsen i sin helhet er svært god.

De tre telefonene i Z5-serien burde være et valg for langt flere enn de som velger Sony i dag.

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.