For tredje gang på to år lanserer Microsoft et produkt i Surface-serien. Surface-produktene må kategoriseres som bærbare pc-er, men har også mange av de samme egenskapene som et nettbrett. Kombinasjonen er kraftig: Man får mobiliteten til et nettbrett og kraften og programvaren til en pc. Historisk har man erfart at produkter som prøver å være for mange ting på en gang ikke blir særlig populære. Dette gjelder også de to forrige utgavene av Surface. Men med tredje generasjon er Microsoft et trollsteg nærmere målet.

Design

Surface Pro 3 er en pc med 12 tommer stor skjerm, målt diagonalt. Den er ni millimeter tykk og veier 800 gram. Som pc er dette veldig bra, men sammenlignet med nettbrett er vekten høy. Vekten er kommet ned en del siden Surface Pro 2, men til gjengjeld har Microsoft byttet ut magnesiumkabinettet til Surface Pro 2 med plast på Surface Pro 3.

Skjermen er svært god og har høy oppløsning, hele 2160 x 1440 bildepunkter. Dette er bra i mange sammenhenger, men også Surfaces akilleshæl (se Brukeropplevelse). Skjermformatet er endret fra breddeskjerm til 3:2, noe som er veldig bra for typiske jobb-oppgaver.

Støttefoten er trinnløs og kan legges veldig langt ned om ønskelig.
Støttefoten er trinnløs og kan legges veldig langt ned om ønskelig. (Foto: Magnus Eidem)
En nøkkelfunksjon er vippestøtten på baksiden. Den er trinnløs og kan støtte opp Surface i vinkler fra nesten vertikal til nesten horisontal.

Som ekstrautstyr får man et kombinert deksel og tastatur. Dekslet minner om smartdekslene til Ipad, og i likhet med disse festes det til hovedenheten med magneter. Tastaturet virker spinkelt, men er overraskende godt å bruke. Jeg regner dette tastaturdekselet som obligatorisk ekstrautstyr, siden det er helt nødvendig for full pc-funksjonalitet.

En helt ny stylus, eller pekepenn, er også inkludert. Denne er designet av Microsoft selv og fungerer bedre enn forgjengerne (se brukeropplevelse).

Ytelse

Surface Pro 3 kommer i fem utgaver. Den rimeligste er vanskelig å anbefale, for der er ytelsen og spesielt lagringskapasiteten veldig lav. De andre fire er mye bedre utstyrt, på nivå med andre bærbare pc-er man finner i norske pc-vesker (se tabell).

Det som merkes godt fra forrige modell er at kjøleviften er mer aktiv på Pro 3, på grunn av det trange kabinettet. Men ved normal kontorbruk er det lite eller ingen støy.

Batteritiden er mellom fem og seks timer ved kontinuerlig bruk, og til vanlig arbeid varer batteriet hele dagen.

Brukeropplevelse

Brukt som en «vanlig» pc fungerer Surface Pro 3 som en drøm. Den yter godt, er stillegående og veldig mobil. Den nye pennen fungerer mye bedre enn før til alt fra presisjon til håndskrift og tegning. Dette er den mest naturlige skriveopplevelsen jeg har hatt på en skjerm. Pennen har to programmerbare knapper som øker funksjonaliteten.

Styrematten på tastaturet er ikke så mye å skryte av, men med en ekstern mus eller pennen går betjeningen veldig bra.

Windows er ikke veldig god tilpasset fingerbruk. På dette bildet er ikoner og tekst satt til ekstra stor størrelse, så dette er så bra det blir.
Windows er ikke veldig god tilpasset fingerbruk. På dette bildet er ikoner og tekst satt til ekstra stor størrelse, så dette er så bra det blir. (Foto: Magnus Eidem)
Akilleshælen er den samme som på Surface Pro 2. Skjermen har en veldig høy oppløsning, samtidig som den er ganske liten. Slik Windows fungerer, betyr det at ikoner og lenker blir veldig små og lite brukervennlige om man ser dårlig eller ønsker å bruke en finger til å navigere. Windows har to riktignok to skrivebord, ett som er fingervennlig og ett som er musevennlig. Erfaringsmessig bruker de aller fleste det «gamle», kjente musevennlige skrivebordet. Det blir derfor en ulempe at dette ikke kan betjenes med en normalt bred finger. Microsofts Office-programmer har fått en egen modus for berøringsskjermer som hjelper litt, men de fleste andre programmer er ikke tilpasset berøring. Dermed blir denne funksjonen lite brukervennlig uten pennen.

Ellers fungerer maskinen utmerket til ulike oppgaver, enten det er regneark, tekstbehandling, filmavspilling eller spill. Skjønt, hvis du har strenge krav til grafikkytelsen i spill bør du nok se et annet sted.

 

Konklusjon

Følg vår anmelder på Twitter:

Se også disse testene: