Fem bilforhandlere og Volkswagen-importør Møller Baltic Import er illagt en bot på tilsammen 7,635 millioner euro eller 67,75 millioner kroner med dagens kurs.

Det er det Latviske konkurransetilsynet som mener bilforhandlerne og importøren har bedrevet kartellvirksomhet med avtale om ikke å konkurrere mot hverandre ved anbud, samt å holde hverandre informert om planer for anbudsrunder, skriver nettstedet The Baltic Course. Det var VG som først omtalte saken i Norge.

Tre av forhandlerne samt importøren er eiet av Norges største bilkonsern Møllergruppen, og samlet får disse nesten 7,5 millioner euro i bot. Ulovlighetene skal ha skjedd mellom 2007 og 2011.

I en pressemelding avviser MøllerGruppen forelegget og mener boten er uten grunnlag. Selskapet vil bringe saken inn for domstolene i Latvia.

- Vi er sterkt uenige i Konkurransetilsynets konklusjoner. Våre egne undersøkelser har avdekket uprofesjonell opptreden hos noen av aktørene i den aktuelle perioden, men etter vår oppfatning har det ikke forekommet ulovligheter. Vi mener derfor både at konklusjonen er gal, og at størrelsen på den boten vi er ilagt er helt ute av proporsjoner, sier Stein Håvelsrud, som er direktør for MøllerGruppens virksomhet i de baltiske landene.

En forhandler utenfor Møller-systemet fikk boten redusert da de innrømmet skyld og aksepterte konkurransetilsynets argumentasjon. Et selskap slapp bot ettersom de kom med opplysningene som gjorde at konkurransetilsynet kom på sporet av saken. Ifølge Møllergruppen varslet denne forhandleren myndighetene om påståtte ulovligheter etter at MøllerGruppen i 2013 avsluttet samarbeidet på grunn av det selskapet mener er gjentatte og alvorlige kontraktsbrudd.

- For oss er ulovlig konkurransesamarbeid fullstendig uakseptabelt. Derfor foretok vi i 2013 en gjennomgang og styrking av relevante rutiner, uten å vente på Konkurransetilsynets vurderinger og konklusjoner. I tillegg forbedret vi den interne opplæringen i den baltiske delen av organisasjonen, slik at våre medarbeidere ikke skal være i tvil om hvilken opptreden vi forventer av dem, sier Stein Håvelsrud.

I 2013 hadde forretningsområdet Bil Baltikum en omsetning på 1,577 milliarder kroner, og et resultat før skatt på 32 millioner kroner. Møllergruppen ble grunnlagt i 1936 og har virksomhet i Norge, Sverige og Baltikum. Selskapet er Nordens største bilkonsern og omsatte i 2013 for 19 milliarder kroner og et resultat før skatt på 692 millioner kroner.

Møllergruppen ble importør og forhandler av Volkswagen og Latvia i 2002. I 2005 ble de også Volkswagen-importør i Estland. I 2007 etablerte Møllergruppen seg også i Sverige.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.