Under en pressekonferanse fredag valgte Mæland å dele ut en utskrift av SMS-korrespondansen hun hadde med partikollega Thorhild Widvey i forkant av utnevnelsen av Widvey som ny styreleder i Statkraft.

21. april kl 17.07 skriver Thorhild Widvey til næringsministeren:

«Hei Monica, Fint om du får sjekket det vi snakket om. Litt formaliteter her, jeg må sende Karanteneutvalget en melding om det, når jeg er innstilt, det tar to uker å behandle og jeg må være klar til å ta over når GF er. Melding til karanteneutvalget kan være konfidensielt, slik at det ikke kommer ut før dere er klar med det. Men jeg må ha fått formell forespørsel og takket ja før jeg kan sende det. De er formalistiske / jeg får ikke utøve vervet før jeg er klarert! Thorhild»

Monica Mæland svarer 26. april kl 08.12:

«God morgen T:) Saken om styrer er på vei opp til meg i form av SF-notat som oversendes fin/SMK for fullmakt – deretter kan vi gå i gang! Han en fin dag – vi skal ha RNB-konferanse:) klem»

- SMS-ene verken er eller skulle vært journalført. De er heller ikke fjernet fra journalen. De er arkivert, og det er dette begrepet vi skulle benyttet, sier Mæland.

Skal gjennomgå praksis

Ifølge Næringsdepartementet var SMS-ene å regne for «intern saksforberedelse» og kunne derfor unntas offentlig innsyn. Departementet opplyste først til NRK at SMS-ene var journalført som en del av saksbehandlingen. Det viste seg å ikke stemme likevel.

Mæland understreker at departementet nå vil gjennomgå om praksisen er god nok.

- Det er vanlig og langvarig praksis at slik kommunikasjon ikke offentliggjøres, og det er det gode grunner for. Avslaget var hjemlet i offentlighetslovens paragraf 14, ikke paragraf 23 fjerde ledd. Begrepsbruk og lovhjemmel var feil, sier Mæland.

Vurdert som habil

Justisdepartementets lovavdeling har konkludert med at næringsminister Monica Mæland (H) var habil i Statkraft-saken.

- Jeg forstår selvsagt at det stilles spørsmål ved at man velger en tidligere kollega til et så fremtredende verv, og var forberedt på at det ville skape debatt, sier Mæland.

- Min vurdering var og er at jeg er habil. Jeg har på vanlig måte drøftet det med mitt embetsverk og deres vurdering var den samme, fortsetter hun.

Habilitetsvurderingen ble gjort på forespørsel av Mæland selv etter at NRK omtalte relasjonen mellom Mæland og Widvey som et venneforhold. Mæland har fått kritikk for at hun ikke etterspurte en habilitetsvurdering i forkant av utnevnelsen.

- Det er vanlig praksis at vi gjør det i saker hvor vi er i tvil, men det var ikke tilfelle i denne saken. Når jeg likevel valgte å sende spørsmål om habilitet til lovavdelingen var det fordi det oppsto en debatt som skapte usikkerhet. Det var helt nødvendig å få avsluttet denne debatten, sier Mæland.

Betegnes som venninner

Bakgrunnen for at Justisdepartementets lovavdeling vurderte Mælands habilitet er at hun og Widvey har blitt beskrevet som venninner. Mæland og Widvey er partifeller og satt sammen i regjering da Widvey var kulturminister mellom 2013 og 2015.

Bare fire uker før Widvey ble utnevnt til ny styreleder i Statkraft deltok næringsministeren i feiringen av hennes 60-årsdag.

Under pressekonferansen påpekte Mæland til NRK at det var flere kandidater til styreledervervet. Hun mener ikke at SMS-kontakten ga Widvey en fordel.

- Jeg oppfatter at Widvey SMS-er på bakgrunn av en henvendelse jeg har gitt. Det gir henne ingen fordel. Det er jeg som skal treffe avgjørelsen knyttet til hvem som skal sitte i styret i Statkraft, sier hun.

Les mer om denne saken:

Eva Grinde: Mælands rot dnPlus  (+)

Krever svar fra Solberg dnPlus  (+)

Mælands sms-er til Widvey var ikke journalført likevel  

Ap ber Mæland offentliggjøre SMS-er

Mæland avviser inhabilitet

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Teslas nye «folke-SUV» gjør 0-100 km/t på 3,4 sekunder
DN har testet Tesla Model X. Dette er dommen.
04:19
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.