Tidligere børsdirektør Sven Arild Andersen (72) er full av forakt for hvordan Stortinget har håndtert Telenor-saken. I et innlegg i DN torsdag konstaterer han at «det er ingen tvil om at komitéens aktiviteter har skadet Telenor både hva gjelder verdier og omdømme».

Les innlegget her: Bør ikke delta i høringen dnPlus  (+)

Onsdag ble det klart at minst tre av dem som sitter med inngående kunnskap om Vimpelcom-affæren, nekter å møte i kontroll- og konstitusjonskomiténs Telenor-høring fredag.

Andersen mener flere bør følge deres eksempel.

– Det er lagt opp til en ukorrekt og gal prodsedyre. Stortinget har ingenting i selskaper å gjøre. Komitéen tiltar seg rettigheter den ikke har, sier Andersen. I innlegget skriver han at «høringen bør innstilles».

Kynisk og manipulerende

Tidligere denne uken var også Eivind Reiten (63), Egil Myklebust (73), Inge K. Hansen (70), Gerhard Heiberg (77) og Dag Mejdell (58) sterkt kritiske til Stortingets Telenor-høringer. Både Reiten, Myklebust og Andersen har lang bakgrunn fra Hydro. Andersen gikk av som børsdirektør i 2005.

Veteraner mot Kolberg dnPlus  (+)

– Komiteen har fått mange innspill om at det ikke er slik det skal foregå. Den går utenfor sitt mandat, og skjønte ikke hvilken skade som ble gjort før Riksadvokaten måtte gå ut og stoppe dem for at ikke etterforskningen skulle undergraves. Komitéleder Martin Kolberg mistenkeliggjør dem som ikke møter opp, hevder de har ting å skjule, det er kynisk og manipulerende, forkastelige argumenter. I politikken synes det vanlig å tillegge folk motiver de ikke har. Det passer ikke i næringslivet, der må det være orden og full åpenhet, sier Andersen.

Han legger til at Kolberg i DN har uttalt at i denne saken går det et skille i saken mellom sosialdemokratisk tenkning og høyresiden. Andersen mener det er helt feil og unødvendig å bringe partipolitikk inn i saken.

Meget bemerkelsesverdig

Kontroll- og konstitusjonskomitéens leder Martin Kolberg (Ap) sier at etter at en enstemmig komite vedtok at det skulle være ny høring i Telenor-saken er det bare å slå fast at det blir høring klokken ni fredag.

– Det er meget bemerkelsesverdig og svært urovekkende at en tidligere børsdirektør ikke forstår viktigheten av at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kontrollerer om deres egne bestemmelser i eierskapsmeldingen blir fulgt, sier Kolberg.

Kolberg viser til at en står overfor en alvorlig korrupsjonssak hvor tidligere børsdirektører og andre ansvarlige for næringsliv og finans burde stilles seg spørsmål om hvorfor denne saken har oppstått.

– Stortinget ville ikke hatt en sak hvis Telenor, hvor staten er majoritetsaksjonær, ikke hadde vært involvert i Vimpelcom. Jeg minner igjen om Stortingets enstemmige vedtak om nulltoleranse for korrupsjon. Det vedtaket er brutt fordi selskapets tidligere ledelse ikke har informert hovedeier og snakket usant til eier og Stortinget. Tidligere børsdirektører burde engasjere seg i det, istedenfor å kritisere Stortingets soleklare rett til å ettergå at egne vedtak blir fulgt. Hvis vi ikke hadde engasjert oss, hadde det ikke vært mulig for komiteen å kontrollere statsrådens handlemåte, som er vårt primære anliggende. At Andersen ikke har kommentert den  siden av saken noterer jeg meg, sier Kolberg.

Kolberg forstår ikke

I innlegget skriver Andersen at saken koker ned til et spørsmål om varsleren fikk god nok respons hos Telenor for sin uro for at det foregikk korrupsjon i Vimpelcom, og om daværende styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas fortalte det de visste i høringen i januar ifjor. Han viser til at svenske Telia selv fikk rydde opp i sin tilsvarende korrupsjonssak uten politikernes innblanding,

– Telenor benektet i det lengste at noe galt hadde foregått i Vimpelcom. Hvilke tegn ser du til at Telenor selv har forsøkt å rydde opp?

– Det har jeg ingen forutsetninger for å uttale meg om. Det vil ikke være uventet om de kommer frem til at det er ting de kunne gjort annerledes. Men det får være opp til etterforskningen å avdekke. Kolberg synes ikke å forstå det.

– På Stortinget har de sett at grov korrupsjon har foregått i alle de største børsnoterte selskapene med store statlige eierandeler. Ser du at lovgiverne kan ha et behov for å finne forklaringer i høringen?

– Det kan hende det ligger gode hensikter bak. Men de synes å være totalt uvillige til å lytte til hvordan man gjør det på en korrekt måte.

Mæland viste følelser

Andersen er også sterkt kritisk til næringsministerens opptreden i saken, ikke minst hvordan hun ga Svein Aaser sparken som styreleder.

– Det er et eksempel på hvordan man ikke skal oppføre seg, Hun viste følelser, drev med mistenkeliggjøring, avsatte ham uten å følge spillereglene. Politikere opptrer gjerne slik, da blir det uryddig. Hun burde innkalt til ekstraordinær generalforsamling og valgt en ny styreleder. Jeg har ingen oppfatning av om Svein Aaser løy, men når du leser saken, kan informasjon være holdt tilbake på grunn av etterforskningen. I et selskap med stor statlig eierandel må prosessen være superkorrekt og ordentlig. Det var den ikke her.

Næringsminister Monica Mæland sier via departementets kommunikasjonssjef at Andersen og ministeren har helt ulik oppfatning av både rolleforståelse og sakens faktum.

– Grunnlaget for min beslutning vedrørende tidligere styreleder er for øvrig underbygget av Deloitte-rapporten, sier Mæland.

Behandles med forakt

Han mener politikerne ikke evner å se hva Telenor har bygd opp.

– Telenor har hatt en fantastisk reise, på kort tid har de bygd opp en internasjonale virksomhet det står stor respekt av. Så tillater man seg å behandle dem og snakke om dem på en foraktfull måte. Det er rart at en eier ikke i større grad også kan se hva selskapet har fått til.

Les mer om Vimpelcom-saken: – I beste fall har han lurt oss dnPlus  (+)

Sårer og bekymrer Telenor-ansatte dnPlus  (+)

- Fullstendig uten rot i virkeligheten  

Stiller ikke til høring i Stortinget  

– At så store gutter er så redde, er rart dnPlus (+)

Hør DN-podkast: Finansredaksjonen  om Telenorhøringen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.