Selskapet tror risikoen for mislighold av statsgjeld vil fortsette å øke dersom det ikke settes i verk politiske tiltak eller noe annet skjer som bidrar til å stabilisere markedene.

- Sannsynligheten for at flere land i eurosonen misligholder gjeld, er ikke lenger ubetydelig, heter det i en uttalelse fra byrået mandag.

Krisen har også bidratt til økt risiko for at land vil forlate hele eurosamarbeidet. Moody's mener dette scenariet kan få alvorlige konsekvenser også for land som ikke bruker euroen som valuta.

- Moody's mener at et scenario hvor flere land går ut – med andre ord en fragmentering av euroen – vil ha negative følger for kredittverdigheten til alle land i eurosonen og i EU, skriver byrået.

Høye renter
Så langt er Hellas, Irland og Portugal hardest rammet av den pågående gjeldskrisen. Men også Italia er sterkt berørt, og landet har vært nødt til å betale svært høye renter for å låne penger den siste tiden.

Tidligere statsminister Silvio Berlusconi ble nødt til å gå av som følge av kritikken av hvordan han håndterte den stadig vanskeligere situasjonen.

Også mange av de andre eurolandene er i mindre grad rammet av krisen, og mange tror Frankrike risikerer å miste sin plass i kategorien for de mest kredittverdige landene.

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy sa før helgen at de frykter euroen vil gå med i dragsuget dersom Italia ikke klarer å betjene gjelden sin.

Rykter om ny pakt
Den italienske avisa La Stampa skrev søndag at Det internasjonale pengefondet (IMF) kan komme Italia til unnsetning med et lån på 600 milliarder euro.

Summen tilsvarer nærmere 4.700 milliarder kroner og vil kunne gi landets nye statsminister Mario Monti verdifull tid til å få vedtatt nye budsjettkutt. Hvis IMF-lånet blir en realitet, så slipper Italia å refinansiere statsgjelden neste år.

I tillegg til disse spekulasjonene går det rykter om at Tyskland og Frankrike diskuterer en ny stabilitetspakt som bare vil omfatte noen av landene i eurosonen. Disse skal angivelig forplikte seg til strengere budsjettkontroll i bytte mot at Den europeiske sentralbanken trapper opp sine støttekjøp av de aktuelle landenes statsgjeld.

Utsiktene til nye politiske grep førte til oppgang på børsene i Asia mandag. I Hongkong var oppgangen på 1,9 prosent på formiddagen, mens Nikkei-indeksen i Tokyo steg 1,8 prosent. (©NTB)

Les også: Avis: Italia kan få kriselån av IMF (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.