Avtroppende styreleder får 100.000 kroner i måneden for rådgivning. Mens prisen på styreleder Lars Christian Beitnes' konsulenttjenester har økt fra 70.000 til 100.000 kroner i måneden, har aksjonærene fått svi kraftig. Kursen har stupt 72 prosent.
Avtroppende styreleder får 100.000 kroner i måneden for rådgivning
Helt siden gruveselskapet Element skiftet navn fra Intex Resources og varslet satsing på kryptovaluta i fjor høst, har det stormet rundt selskapet. Denne høsten har stormen nådd klimaks.
- Selskapet har ingen revisor.
- Finansdirektøren har trukket seg.
- Planene om kryptovaluta er lagt på is inntil videre.
- Aksjekursen har rast som følge av låneavtalen med «dødsspiralfondet» Alpha Blue Ocean.
- Styreleder Lars Christian Beitnes er varslet om et gigantisk personlig søksmål.
Saksøkt
Onsdag skrev Element at Lars Christian Beitnes vil trekke seg som styreleder.
– Bakgrunnen for at jeg stiller min plass til disposisjon, er for å bidra til å skape ro og gjenvinne tilliten til selskapet. Nå får aksjonærene full fleksibilitet og kan komme frem til en løsning på de pågående prosessene. Jeg har stor tro på Element, på prosjektene til selskapet, og ser frem til å fortsette å bidra til selskapet som rådgiver, sier Beitnes til DN.
Elements nest største aksjonær, Rikard Storvestre, sa i november at Beitnes burde gå av umiddelbart etter at det ble kjent at han hadde mottatt et varsel om et søksmål fra svenske pensjonsmyndigheter, som vil holde ham ansvarlig for at svenske pensjonister er blitt påført tap på flere 100 millioner kroner.
Element
- Gruveselskap notert på Oslo Børs siden 1996 under ulike navn, Mindex, Crew Minerals og Intex Resources. I 2017 skiftet selskapet navn til Element og lanserte plan om at det skulle kombinere gruvedrift med utstedelse av kryptovaluta,
- I mars i fjor inngikk selskapet en konvertibel låneavtale med tegningsretter til en ikke-fastsatt kurs med fondet Alpha Blue Ocean der aksjonærene vannes kraftig ut, fulgt av kraftig kursfall.
- Selskapet var uten inntekter i fjor, og fikk et tap på 13,9 mill. dollar, tilsvarende 120 mill. kr.
- Det siste året har kursen falt 94 prosent, og selskapet prises nå til 35 millioner kroner.
Beitnes selv mener han ikke har noe med saken å gjøre.
I meldingen fra Element fremgår det at Beitnes vil fortsette som rådgiver i selskapet.
I årsrapporten for 2017 står det at Beitnes gjennom selskapet Global Vision Limited har en konsulentavtale med Element, hvor han bistår med administrative tjenester og konsulenttjenester.
Prisen for Beitnes' råd var 70.000 kroner i måneden.
Verd 1,2 mill. i året
I rapporten for tredje kvartal fremgår det at avtalen ble forlenget i sommer frem til 30. juni 2019. Samtidig er prisen på konsulenttjenestene økt til 100.000 kroner i måneden, altså 1,2 millioner kroner i året. Markedsverdien på Element er nær 111 millioner kroner.
Siden «lønnshoppet» til Beitnes har aksjonærene fått svi kraftig. Kursen har stupt 72 prosent.
Det har ikke påvirket Beitnes i stor grad. Selv har han 212.578 aksjer i selskapet verd 180.000 kroner, tilsvarende under to måneder konsulentarbeid.
I fjor fikk Beitnes et styrehonorar på 36.000 dollar (rundt 300.000 kroner).
Element har også en lignende avtale med styremedlem Frode Aschim gjennom selskapet Ether Capital Ltd. Denne avtalen varer også ut juni neste år, men har en prislapp på 120.000 kroner i måneden.
«Urimelig lave honorarer»
I protokollen fra generalforsamlingen i juni da konsulentavtalene ble godkjent, står det at selskapets finansielle stilling i 2016 var svært vanskelig og at arbeidet som er gjort siden da, primært er utført av styret og en veldig smal organisasjon. I denne perioden har både Beitnes og Aschim hatt konsulentavtaler.
«Med den aktiviteten selskapet har hatt er imidlertid honorarene urimelig lave i forhold til den innsats som ytes», heter det i protokollen.
Ifølge selskapet bruker både Beitnes og Aschim i snitt mellom 50 og 70 prosent av sin kapasitet på arbeidet de gjør for Element. På sikt ønsker selskapet å bygge en mer ordinær organisasjon, men det vil ta tid, og derfor ba både styret og administrerende direktør Cecilie Grue om at aksjonærene godkjente nye konsulentavtaler for de to styretoppene.
Finner ikke revisor
Administrerende direktør Cecilie Grue sier til DN onsdag at nominasjonskomiteen har startet arbeidet med å finne en ny styreleder og at selskapet kommer tilbake til det når det blir en ny generalforsamling.
– Den datoen er ennå ikke besluttet, sier hun.
Element
- Het tidligere Intex Resources, men byttet navn i oktober 2017.
- Intex-aksjen falt over 95 prosent fra våren 2010 og frem til i fjor sommer.
- Vendepunktet kom da selskapet i oktober 2017 endret navn til Element og kunngjorde en satsing på kryptovaluta.
- Den første kryptovalutaen Element skal lansere heter Iron Token, og er utviklet i samarbeid med det norske selskapet Harmonychain.
- Iron Token er basert på ethereum-teknologien ERC20 og skal være knyttet til prisutviklingen på jernmalm.
- Element eier i dag 26,7 prosent av jernmalmgruven Ambershaw i Canada, og har konvertible retter som gir selskapet rett til like under 50 prosent av aksjene uten ytterligere kapitalinnskudd.
Det skulle etter planen avholdes en ekstraordinær generalforsamling fredag 14. august.
Denne ble utsatt da selskapet ennå ikke har klart å få på plass en ny revisor. EY har ikke villet forlenge engasjementet med Element på grunn av utfordringer i samarbeidet. Element ville hyre PwC som ny revisor, men PwC trakk fort sitt kandidatur.
– Det er ikke naturlig å offentlig kommentere dialogen vi har med aktuelle revisorer, utover å påpeke at prosessen fortsetter, skrev Cecilie Grue i en epost til DN tirsdag.
Kort tid etter generalforsamlingen ble utsatt, satte Oslo Børs aksjen til Element under særlig observasjon.
De siste tre månedene har Element-aksjen falt 63 prosent.
Uenige om støtten
Lars Christian Beitnes sa i onsdagens melding fra Element at han hadde nær sagt alle aksjonærenes tillit.
– Vi er i en prosess for å velge ny revisor for Element, og jeg har holdt konstruktive samtaler med nominasjonskomiteen og de største aksjonærer, hvorav så å si alle gir meg full støtte som styreleder, sa han.
Det er stikk i strid med oppfatningen til selskapets nest største aksjonær Rikard Storvestre.
– Min oppfordring er at han bør gå av umiddelbart, og han vil selvfølgelig bli kastet på neste generalforsamling hvis han ikke gjør det. Han vil ikke overleve som styreleder etter dette. Det er ingen aksjonærer som står bak styreleder, sa Storvestre til DN i november.
– Har du snakket med de andre aksjonærene?
– Jeg kjenner en del av dem og jeg vet ikke om noen som støtter ham, sa Storvestre.