God morgen, DN-leser, her er morgenens viktigste markedsnyheter.

 

De asiatiske børsene venter på at resultatsesongen skal starte. I Japan avsluttes regnskapsåret denne uken. Eksportørene har budsjettert med en svakere yenkurs enn hva den har vært i kvartalet. DN Investor

For første gang på seks måneder økte japanske husholdninger det private forbruket i februar. Dette kommer til tross for at lønnsveksten er lav og myndighetene har satt som mål å skape en årlig prisvekst på to prosent. DN Investor

Er råvarerallyet allerede over, spør finansinstitusjonen Barclays. DN Investor

Et pinlig politisk sirkus. Tre av de siste statsministrene er blitt fjerne av egne partifeller i Australia. Kaoset fortsetter. Asia i dag

Følg markedene på DN Investor.

 

Viktig i dag

Gullalder er over. Investeringene på norsk sokkel er kuttet kraftig. Norske advokater i London løper i møter med globale fond som vil kjøpe på billigsalg i olje og offshore.

Klokkertro på høyere oljepriser. Til tross nedskrivninger på 70 milliarder kroner mener Statoils styreformann Øystein Løseth det er altfor tidlig å dømme Statoils investeringer i USA som dårlige. Han har klokkertro på høyere oljepriser.

Orkla dømt i Brasil. Orklas soyabønne­selskap Denofa do Brasil er dømt til å betale erstatning til skattemyndighetene i Brasil og konkursboet til Banco Santos. Orkla anker.

Renteøkning allerede i april? USAs sentralbanksjef Janet Yellen skal holde et innlegg ved Economic Club of New York på tirsdag. Det store spørsmålet er om det går mot en renteøkning i USA allerede i april.

Debatt

Frykter for pensjonen. Dagens arbeidstagere med en tidsbegrenset innskuddspensjon, kan risikere å leve i 10 til 20 år uten andre pensjonsytelser enn folketrygden.

Forutså ikke olje til 30 dollar. Omveltningene i norsk økonomi de siste to årene, med en oljepris på 30 dollar fatet, har vært så store at de ikke engang var inne som «worst case scenario» i Stoltenberg-regjeringens perspektivmelding for Norge.

Skip uten oppdrag. De siste inngåtte kontraktene for både supplyskip og rigger forteller om rater på så lave nivåer at de knapt dekker driftskostnader. Hvor mye er et skip uten oppdrag verdt?

Har Uber arbeidsgiveransvar, spør Marianne Jenum Hotvedt et debattinnlegg. - Uber driver i en arbeidsrettslig gråsone. Kontraktene kan hindre rettslig avklaring ved norsk domstol.

Skråblikk

Korrupsjonseffekt: «Korrupte samfunn lager uærlige mennesker», ifølge en internasjonal studie omtalt på forskning.no.

– Litt sent å komme med dette nå, sier store, statseide norsk selskaper i en kommentar.

Sitatet

Fed på «The Dark Side»:

«Dette er en mørk side av åpenhet. Markedet tror at Fed har svaret på alt – at Fed er allvitende og tydelig. Resultatet er at åpenhet ikke gjør markedet mer komfortabelt eller trygg på hva Fed vil foreta seg. Fed har konsekvent trådt feil.»

Sjeføkonom for USA hos Deutsche Bank, Joseph LaVorgna, til CNBC

 

Finanskalender

Makro

ØMU (10:00), M3 pengetilbud, februar

Italia (10:00), Forventningsindeks, næringsliv, mars (102 i februar)

Italia (10:00), Forbrukertillit, mars (114,7 i februar)

USA (15:00), Case-Shiller-boligprisindeks, januar

USA (16:00), Forbrukertillit, mars (92,2 i februar, konsensus: 94,5)

 

Annet

USA (22:30), API, ukentlige oljelagertall (økte 8,8 millioner fat i siste uke)

 

Selskaper

Polymetal International PLC, kvartalsresultat

A.G.Barr PLC, kvartalsresultat

Lennar Corp Corp, kvartalsresultat

McCormick & Company Inc, kvartalsresultat

Konsensus: Markedsforventninger fra thestreet.com og briefing.com

 

Følg markedsutviklingen gjennom dagen på DN Investor.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.