Ole Johan Ellingsen trodde i mange år han var trøtt fordi han jobbet mye som gründer – helt til han fikk målt søvnen sin med en ny type sensor.
– Det viste seg jeg hadde 60 pustestopp i timen på minst ti sekunder hver. Jeg visste ikke om det selv, sier Ellingsen, som er teknologidirektør og en av gründerne i oppstartsselskapet VitalThings.
Den avanserte sensoren er utviklet av det norske selskapet Novelda, og er nå en viktig brikke i apparatet VitalThings utvikler. Med en mengde sensorer skal apparatet måle omtrent alt som påvirker en tredjedel av livet vårt – søvnen. Alt får plass i en liten boks som kan settes på nattbordet.
– Vi tror at ved å analyser folk hjemme kan vi gi helseråd tidlig nok til å ikke utvikle problemer, sier Alf Egil Bogen, som ble kjent som grunnlegger av milliardsuksessen Atmel Norway, og som har vært investor og styremedlem i flere av Norges største teknologisuksesser de siste årene. Bogen er også styreformann og tidligere toppsjef i Novelda.
Fra stort selskap til oppstart
Trioen bak VitalThings har særdeles tung kompetanse, og både Ellingsen og Bogen har økonomiske suksesser bak seg som har gjort det mulig å investere 10–20 millioner kroner i prosjektet uten å ta inn investorer. De er også gamle kjenninger av Bård Benum, tidligere sjef for Vital som nylig sluttet som sjef for det svært solide programvareselskapet Powel, for å bli leder for Vitalthings.
Den ambisiøse planen er å gjøre målerne til en del av et fremtidig helsevesen, der man ved hjelp av kunstig intelligens kan starte behandling tidlig, helst før problemet oppstår.
Maskiner kan lære seg å finne tidlige tegn, men da trenger de masse nøyaktige data, og det er dette Vitalthings vil servere eksperter innen alt fra helse til folk som studerer prestasjoner innen idrett og læring. Den lille måleboksen registrerer pustefrekvens, bevegelse og snorking, og skal også kunne fjernavlese pulsen din. Samtidig måler den temperatur i rommet, luftkvalitet, lufttrykk, lysmengde og farge på lyset, samt støynivå fra rommet du sover i.
Måler familien
Til høsten starter et samarbeid med Olympiatoppen, der 60 sensorer skal brukes på unge atleter, og blant annet se på effekten av hvile. Her som andre steder er de avhengig av samarbeid med eksperter på hvert felt for å finne ut hvordan dataene kan brukes.
Så langt er det trolig Ellingsen selv som har målt mest – både kona, barna, foreldrene og en onkel på 80 år våkes over av de små boksene når de sover. Der kunne han for eksempel se at sønnens pustefrekvens økte en natt han ble syk, og at onkelen sover like dypt, selv om rommet hans oversvømmes av lys om morgenen.
– Jeg kunne se at kona fikk mer dypsøvn da jeg var på reise, sier han.
Pustestopp-diagnosen han selv fikk via sensoren de bruker, krever ellers sykehusinnleggelse og man får kun registrert én natt, og den sier dermed ingenting om utviklingen.
Med Vitalthings skal det måles hver natt, men det gir også personvernutfordringen.
– Vi henter inn data for å lære, og da kan vi bruke helt anonymiserte data. Men man må vite hvem vi skal rykke ut til hvis det skjer noe, sier Bogen.
– Kan man for eksempel risikerer at legen påpeker at man ikke har hatt sex på lenge?
– Det er ikke så lett å se fra dataene, og jeg kan garantere at det ikke er en algoritme vi har utviklet sier Bogen.
Han mener aksepten for målinger øker når nytten blir større og viser til at folk nå villig deler gps-data for å finne frem i trafikken, noe mange var skeptiske til for en del år siden.
– Jeg lever lenger fordi det ble oppdaget at jeg har 60 pustestopp i timen, sier Ellingsen.
Lager 2000 enheter
En annen stor utfordring ved brede målinger av helseproblemer er at man kan finne ting som pasienten aldri ville blitt plaget av, eller falske diagnoser.
– Ja, vi må forbi punktet at man bare roper ulv, ulv, og sender masse folk inn i helsekøene, sier Bogen.
Han sier dette i starten vil være et ekstra verktøy for leger, og at de må begynne med å automatisere de enkleste tingene.
Produktet har nettopp fått europeisk CE-godkjenning, og nå skal de det bygges 2000 nye enheter, i tillegg til de 100 testenhetene som er bygget så langt.
Omsorg
På lang sikt vil de satse på både hjemmemarkedet, sport, forskning og medisinsk behandling, men i første omgang er det omsorgssektoren som er målet. Teknologi ventes å spille en stor rolle i fremtidens omsorgsvesen, og kan bidra til at folk bor hjemme lenger. Vitalthings sensorer kan varsle om noe er galt, og kanskje stille diagnoser.
– Vi ser for oss at dette kan monteres i flere rom, som soverom og bad. Man kan sjekke om noen blir liggende på badet, og si at det kan være nyttig med en prostatasjekk hvis antall dobesøk gjennom natten øker, sier Bogen.(Vilkår)