For to år siden deltok giganten Johnson & Johnson på et av norske Neptune Softwares arrangementer.

– De hoppet på med en gang, og nå er strategien at all utvikling globalt skjer på vår plattform, sier Andreas Grydeland Sulejewski, administrerende direktør i Neptune Software.

Selskapet, som lager verktøy som gjør det enklere for kundene å utvikle egne apper, har tredoblet omsetningen på to år, til 52 millioner kroner i 2017, med et ebitda-overskudd på nesten ti millioner kroner. Ebitda vil si driftsresultat før avskrivninger.

Nå henter selskapet 7,5 millioner euro, rundt 75 millioner kroner, for å øke farten ytterligere. Pengene kommer fra svenske Standout Capital, som konkurrerte med to andre – deriblant en norsk aktør.

– Vi fikk god hjelp av Alpha Corporate Finance, som har et norsk og internasjonalt nettverk, men det virker som investeringsselskaper utenfor Norge har en bedre modenhet til å forstå den fasen vi er i, der vi er for store for såkornkapital og for små for private equity, sier Selejewski.

Emisjonen priser selskapet til nesten 240 millioner kroner.

Få norske innen vekstkapital

Norske oppstartsselskaper slet tidligere med dårlig tilgang på kapital, men de siste årene er dette blitt bedre når det gjelder å finansiere selskapenes tidlige faser. Men det er lite norsk vekstkapital, som er det Neptune trengte. Dette er ofte er litt større summer og skal typisk gå til raskere vekst, etter at selskapet har vist at produktene og forretningsmodellen fungerer.

Tor Bækkelund i Startuplab sier vekstkapitalen normalt er internasjonal, og mener pengenes nasjonalitet slett ikke er det sentrale.

– Du skal ha riktig kapital, med nettverket og kompetansen innen selskapets felt. Og den må være langsiktig, og kunne følge opp med ny kapital, sier han.

Bækkelund påpeker at det også er i ferd med å bli mer norsk vekstkapital. Tapad-milliardær Are Traasdahl startet nylig Spring Capital Polaris, og man har også Idekapital, Ubon Partners og Geir Førre, som har vilje og evne til å løfte selskaper med tung kapital.

«Hele Norge» er lite

Det er nok ikke mange nordmenn som har hørt om Neptune Software, men mange av deres 400 kunder er store og velkjente. Selskapet ble bygget opp rundt den tyske programvaregiganten Sap, som typisk brukes av store selskaper.

– Vi har 95 prosent av Sap-brukerne i Norge som kunder, sier Sulejewski, og viser til selskaper som Elkjøp, Coop, Aker og NSB.

Det er imidlertid få store selskaper i Norge, og selskapet har bare syv prosent av 2017- omsetningen sin fra Norge. USA er størst med 41 prosent, mens Tyskland, Østerrike og Sveits står for 19 prosent.

Partner i Standout Capital, Klas Hillström, lot seg imponere av kundelisten, og han sier de alltid vil snakke med kundene før de investerer.

– Kundene har prøvd å få hjelp fra store leverandører, og så er det lille Neptune som har lykkes med å løse deres problemer, sier han.

Har solgt 1,4 millioner lisenser

Selskapet ble startet av Ole-André Haugen og Njål Stabell i 2011, og da var målet å gjøre Sap brukervennlig på mobil. Dette utviklet seg til en full utviklingsplattform, en slags koblingsboks for ulike datasystemer, samt ferdiglagde programbyggeklosser som skal gjøre det lett å sy sammen nye applikasjoner.

Når mobilkjempen Vodafones servicefolk er ute på jobb, registrerer de for eksempel timer med en app laget med Neptune Software – en av 40 slike apper selskapet har laget til nå.

Totalt har selskapet solgt lisenser for 1,4 millioner brukere, der Vodafone alene har kjøpt 80.000.

Får tøffere konkurranse

Neptune Software har levert god lønnsomhet så langt, og de nye midlene skal gå til å finansiere vekst, samt en omlegging fra evigvarende lisenser til abonnementsmodell.

Hittil har de utelukkende kunnet levert til Sap-kunder, men i sommer lanserte de et nytt produkt, som skal kunne brukes av alle.

– Vi har regjert innen Sap-markedet. Nå går vi ut i et marked som er mye mer åpent, med mange flere spillere – også en del av årsaken til at vi henter inn vekstkapital, sier Sulejewski.

Han understreker at de er avhengige av å investere tungt for å holde seg i front teknisk, og sier deres største konkurrenter er store utviklingsprosjekter som ikke baseres på plattformer, samt konkurrenter som Outsystems og Mendix.

Selskapet vil møte tøffere konkurranse fremover, men har hårete ambisjoner, med vekstmål på 30 prosent i år, og enda mer neste år. Om fire-fem håper Sulejewski å ha 120 ansatte og mange ganger flere kunder enn i dag.

– Det vil kreve litt andre metoder for å nå markedet, sier han.

Blir i Norge

På Neptune Software kontorer i Oslo sitter det folk fra svært mange forskjellige land, og markedet er globalt. Men utviklingen foregår i Norge, og de har ingen planer om å flytte.

– Det handler ikke om antall, men å ha riktig kompetanse og at teamet sitter sammen. Vi vil heller flytte folk til Norge, og jeg tror ikke det ville gjort oss mer effektive å ha et massivt utviklingsteam i utlandet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Finanskrisen forklart på halvannet minutt
Da den amerikanske banken Lehman Brothers gikk konkurs 15. september 2008, stoppet verden opp.
01:32
Publisert: