Næringslivstoppene på NHOs årskonferanse kommer fra høyst forskjellige bransjer, men når de jakter på ansatte har mange av dem et felles mål: De nyansatte må ha digital kompetanse.
– Alle jakter på det uspesifiserte «digital kompetanse». Det handler i bunn og grunn om å ha evne og vilje til å lære. Den kompetansen kan ikke kjøpes. Den må læres, sier den erfarne næringslivslederen Gro Brækken, som i dag er generalsekretær for Norsk institutt for styremedlemmer.
Utdannelsen kan bli utdatert
Konsernsjef Rune Bjerke i DNB sier de «uten tvil» leter etter teknologikompetanse i finansbransjen nå, men sier endringstakten i bransjen er så høy at det ikke er lett å vite hva man skal se etter.
– Det vi ser på i dag kan fort være uaktuelt i morgen, så her er det ingenting som lever lenge. Det er den raske endringstakten som er utfordringen for alle arbeidstagere og for næringen, sier Bjerke.
Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil sier de jakter på ansatte til å fylle stillinger til alle områder i selskapet, samt å gi dem som allerede jobber i selskapet digital kompetanse.
– Det er en stor virksomhet og en populasjon i vår organisasjon som blir eldre. Vi må fornye oss. Og så er det en del ny kompetanse vi jobber med å forsterke, blant annet knyttet til digitalisering, sier Sætre.
Konsernsjef Dag Falk-Pedersen i Avinor skal ut på en av de største jobbjaktene i selskapets historie fremover. Avinor har bestemt seg for å flytte it og utvikling fra eksterne leverandører og inn i selskapet.
– Vi skal ha et 40-talls nye ansatte innen it- og utvikling. Vi har så langt vært heldige å få tak i de vi skal ha, så håper vi at vi fortsatt er attraktive, sier Falk-Pedersen.
Satsingen på fjernstyrte trafikktårn på flyplassen og førerløse brøytebiler skal lokke ansatte med teknologibakgrunn til selskapet.
«Det kan bli en tung studietid hvis du ikke er interessert»
Men til tross for at digitale hoder er ettertraktet hos næringslivstoppene, råder hverken Brækken, Sætre, Bjerke eller Falk-Pedersen eller flere andre DN snakket med på NHOs årskonferanse de unge til å satse på en utdannelse innen teknologi.
– Jeg vil anbefale dagens unge å følge magefølelsen sin og være innstilt på å få ny kompetanse underveis i karrieren, sier Bjerke.
– Det viktigste er at de gjør noe de har lyst til, så kan de ta det derfra. Det er ingen garantier for at behovet etter en bestemt utdannelse holder seg fremover, så ta det du føler for, sier Brækken.
Sætre råder de unge til å få bredest mulig erfaring.
– Vær interessert og engasjert og ikke nødvendigvis så opptatt av hva man jobber med i den første jobben. Få en bredest mulig erfaring. Det kommer til å tjene en godt senere i livet, sier Sætre.
– Kan bli slitsomme år
Dag Falk-Pedersen har fulgt fire sønner gjennom ulike utdannelsesløp, og har funnet to fellestrekk.
– De har alle fulgt interessen sin – og fått gode råd fra sin mor. Har du ikke interesse for det du studerer, kan det bli slitsomme år, sier Falk-Pedersen.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen tar sterkt til orde for å satse noe mer konkret enn «digital kompetanse» i morgendagens næringsliv.
– Vi kommer til å trenge ufattelig mange fagarbeidere. Hvis du utdanner deg og får et fagbrev, så kan du bygge på det hvis du ønsker å gå videre, sier han.(Vilkår)