– Vi tror den aller viktigste løsningen for å forbedre vekstvilkårene for norske vekstbedrifter er å gjøre noe med opsjonsskatten. For vekstbedrifter er det fremdeles slik at ansatte egentlig skatter av lottobilletter, sier innovasjonssjef Daniel Ras-Vidal i NHO-foreningen Abelia.

Opsjoner i form av aksjer i et selskap i oppstartsfasen beskattes lenge før en eventuell gevinst kommer. Det har i en årrekke skapt frustrasjon blant gründere.

Regjeringen innførte i fjor en etterlengtet ordning for de minste oppstartsselskapene, men det var for lite og for smalt, ifølge et samstemt gründerkor.

Den nye innretningen gjaldt nemlig kun bedrifter med under ti ansatte, med omsetning mindre enn 16 millioner kroner – og begrenset seg til en skattefordel på opp mot 500.000 kroner.

– Det å kunne tilby en potensiell del av kaken er det internasjonalt vedtatte instrumentet vekstbedrifter har for å kunne tiltrekke seg folkene som trengs for å utvikle seg til å bli et vellykket selskap. Det «bredder» eierskapet i næringslivet og lar talentfulle folk ta del i eierskapet i bedrifter som vokser. I gründerhotspots som Stockholm, Berlin og Tel Aviv har dette ført til at ansatte går videre til å starte sine egne selskaper, sier Ras-Vidal.

Undersøkelse: Blant de største hindrene

Skatteordningen ble debattert under Arendalsuka, der næringsminister Torbjørn Røe Isaksen blant annet møtte Telenor Skandinavia-sjef Berit Svendsen, Abelia-sjef Håkon Haugli og gründer Ingrid Ødegaard fra videoteknologiselskapet Appear.in.

Utgangspunktet for diskusjonen var en rapport fra Menon Economics, bestilt av Abelia og Norsk Venturekapitalforening.

I den svarer 77 vekstbedrifter og investorer blant annet at opsjonsskatten er et av de største hindrene for å tiltrekke seg talentfulle ansatte, både fra Norge og utlandet.

To tredjedeler av bedriftene som ble spurt, vurderte det som vanskelig eller svært vanskelig å rekruttere kompetent arbeidskraft.

Av bedriftene som ble spurt i undersøkelsen, svarte 55 prosent at den viktigste årsaken var lønnskostnader, mens tre av ti svarte at utfordringen er mangel på attraktive opsjonsprogrammer.

Holder døren åpen

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier til DN at regjeringen jobber med å følge opp svarene til Kapitaltilgangsutvalget, som leverte sin utredning til departementet tidligere i år. Den pekte på bedre opsjonsskatteløsninger som ett av mange tiltak for å få mer kapital inn i oppstartsvirksomheter.

– I Jeløy-plattformen står det at regjeringen skal forbedre tilgangen til risikokapital for tidliginvesteringer. Vi har lansert noen endringer som var ganske små, og det er vi klar over. Vi har aldri sagt vi er ferdig med det, men det må vurderes hvert eneste år i budsjettet. Derfor er ikke dette et løfte, men det er noe vi jobber med, sier statsråden til DN.

Han understreker at problemstillingen ikke er ukjent.

– Derfor vil gjennomgåelsen av hele virkemiddelapparatet og oppfølgingen av Kapitaltilgangsutvalget adressere alle utfordringene som er på bordet, sier Isaksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Tirsdag var en ellevill dag her på Arendalsuka
Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim oppsummerer partilederdebatten. Men først litt om sirkuset som kom til byen.
04:53
Publisert: