– Det er ikke noen kunder i Trondheim, så vi har alltid måttet dra ut, sier Gunnar Nordseth. Han er gründer og toppsjef Signicat, et levende eksempel på at det er mulig å skape norske teknologibedrifter av internasjonalt kaliber utenfor Oslo.
Selskapet hans fikk blant annet nederlandske Rabobank som kunde i fjor, og vokste fra 124 til 180 millioner i omsetning med løsninger for sikker identifisering av kunder på nett.
Les om Signicat i deres innmelding til «Årets gründere» her.
– Som Oslo-selskap hadde vi kanskje jobbet der for lenge før vi måtte ut av Norge, sier Nordseth.
Men hovedstadens dominans ser ut være ganske stor, viser en gjennomgang av de første 184 innmeldingene til «Årets gründere», DNs kartlegging og kåring av Norges fremste gründere. Hele 88 av bedriftene er registrert i Oslo, og enda flere har store avdelinger i hovedstaden, eller har i praksis flyttet dit.
Fordelingen kan endre seg frem mot innmeldingsfristen 1. mars (se informasjon om påmelding her).
Her får du oversikten over gründer-Norge
Er du nysgjerrig på hva norske gründere skaper, hvilke bedrifter som vokser frem i ditt område eller din næring? Hvem som tjener penger, henter inn kapital og hvem hovedinvestorene er? Her får du oversikten (oppdateres frem til 1. mars).
Se alle selskapene i "Årets gründere"Til Portugal for å surfe
Signicat har rundt 80 av sine 115 ansatte i Trondheim, men har også etablert en utviklingsavdeling langt hjemmefra, for å sikre seg viktig kompetanse. Og etter ti år i selskapet ville en av de ansatte, Marcus Almgren, til Portugal.
– Han er så glad i å surfe, så han fikk lov til å bygge opp et utviklingskontor der. Det er en bra plass å være, med tilgang på bra folk og lavere lønnskostnader, sier Nordseth fornøyd.
Signicat økte staben med 35 prosent i fjor, og planen er å vokse videre.
– Omsetningen øker jo jevnt og trutt, så det finnes en vei til stor lønnsomhet, men det er ikke den veien vil ta, sier Nordseth.
Oslo, London, New York
Hvis man skal utvikle noe helt nytt, er det avgjørende å få tak i den rette kompetansen.
– Det var her i Bergen vi startet, men på grunn av rekruttering har vi ønsket å ikke være så stedsavhengige, sier Erik Fossum Færevaag, gründer og leder i Disruptive Technologies.
Færevaag bor fremdeles i Bergen, og Disruptive regner seg som et bergensselskap, selv om det har opprettet større avdelinger i Trondheim og Oslo.
Dette har vært nødvendig for å inn kompetansen de trenger til å videreutvikle sine ørsmå sensorer, som blant annet skal registrere temperatur og når dører og vinduer åpnes.
Les om Disruptive Technologies i deres innmelding til «Årets gründere» her
– Det er kanskje lettere å finne de rette folkene i Oslo fordi det er mange fagmiljøer som er samlet. Men det som er bedre enn Oslo er London, og det som er bedre enn London er New York, sier Færevaag, som mener fysisk sted likevel er mindre viktig i dagens digitale verden.
Hopper over Oslo – til LA
Selskapene som meldes på «Årets gründere» skal enten utvikle teknologi eller endre måten tradisjonelle bransjer fungerer. Innmeldingene så langt tyder på at de aller fleste slike selskaper startes i eller i nærheten av fire byer: Oslo, Trondheim, Stavanger og Bergen, i den rekkefølgen. Dette kan endre seg frem mot svarfristen 1. mars, men så langt står disse områdene for 90 prosent.
– Vi startet i Sandnes fordi alle gründerne våre er herfra, og vi ble etablert i en periode da Vestlandet som region var preget av en oljenedtur. Det gjorde det lettere for oss å få tak i gode folk, som var mer åpne for å hoppe på en jobb i et oppstartsselskap, sier Camilla Gjetvik, driftsdirektør i Boost AI, som er blitt store på kundeserviceroboter.
Hun forteller at selskapet fremdeles ikke har noe fast kontor i Oslo, selv om flesteparten av kundene er der. Boost har hentet 50 millioner kroner for å vokse ute, særlig i USA.
– Vi startet opp i Los Angeles rett før jul, sier Gjetvik.
Les om Boost AI i selskapets innmelding til «Årets gründere» her.
Disruptive Technologies brukte tidlig mye tid på å reise til Silicon Valley og fikk flere investorer der på kroken. Selskapet endte opp med Ubon Partners, den norske trioen som var sentrale i ledelsen da Tandberg ble solgt til Cisco for 19 milliarder kroner, og senere tjente tre milliarder kroner på å bygge opp og selge Acano.
Global fra Bergen, uten investorer
Noen selskaper bygges også opp uten investorer, som bergensselskapet NorApps.
– Senest forrige uke var det noen som ville investere, og vi kunne nok hentet 50 millioner kroner og ansatt 30, men nei. Vi har nok penger og trives med å vokse slik vi gjør, sier Christer Nordvik, som eier selskapet sammen med sin bror, samt at de ansatte har noen aksjer.
Norapps leverer alt av informasjon om fotball, særlig på kampdagen. Selskapet har omtrent fem millioner brukere per måned og klart flest i USA. Seks ansatte jobber i Bergen og en i Oslo. De omsatte for 28 millioner kroner i 2018, med et overskudd på hele 16,6 millioner de sist to årene.
– Den største ulempen i Bergen er at det er mindre tilgang på utviklere enn i større byer, som Oslo, eller London. Vi er litt for bundet til hjemlandet og hjembyen, og har heller ikke helt klart å dra nytte av de vi kjenner i Bergen, sier han.
Les om Norapps i deres innmelding til «Årets gründere» her.
Sjekk hvilke gründere «Finansredaksjonen» har tro på:
Hør episoden om hva vi skal leve av etter oljen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.