Å drive med regnskap, betalinger og økonomisk planlegging kan være en stor utfordring for mange småbedrifter. Og for programmereren Wilhelm Joys Andersen, som startet eget konsulentselskap i 2012, var dette direkte smertefullt. Derfor var han ikke vond å be da hans tidligere Opera Software-kollega Dag Olav Norem spurte om han ville bidra til å utvikle en løsning.

– Jeg tenkte at jeg vil bygge en tidsmaskin for å sende systemet tilbake til 2012, og slippe denne smerten, sier han.

Sammen med en tredje gründer startet de Folio, et finansteknologiselskap der målet er å samle alt av økonomistyring, planlegging direkte til betalingssystemene i nettbanken. Det store målet er å gjøre rollen som økonomisjef unødvendig i mindre selskaper.

Den visjonen har nå Sparebank Vest lagt 25 millioner kroner på bordet for å realisere, der halvparten er aksjekjøp or resten et konvertibelt lån.

– Vi går inn som investor og partner, sier Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør for Sparebanken Vest.

Virtuell bank

For at bedrifter skal klare seg uten økonomisjef er planen å forenkle dagens systemer, så man ikke trenger spesialkompetanse, samt å sy sammen tre systemer til ett.

– Små bedrifter sitter gjerne med de samme tallene i tre systemer. Disse er nettbanken de betaler fra, økonomisystemene som lager rapporter til myndighetene og Excel som de bruker til å lage planer. Mye av jobben er å flytte tallene mellom disse siloene. Hadde man laget systemene i dag, ville de aldri sett slik ut, sier Norem.

Planen er at Folio skal bli en slags virtuell bank. De skal drive under egen merkevare og kundene vil forholde seg til dem, men banktjenestene de bygger på vil være levert av Sparebanken Vest. For Sparebanken Vest handler dette om å ekspandere, også utenfor egen region. De har i dag rundt 10.000 bedriftskunder i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, og nå håper de å kunne forsyne seg av resten av landet, via Folio.

Hard konkurranse

Folio får neppe bli alene i dette markedet, for denne typen tjenester er noe alle bankene ønsker seg nå. Da Folio møtte Sparebanken Vest, hadde banken en lignende plan selv, forteller Fresvik.

– Det hadde de fleste andre bankene vi snakket med også, sier Andersen.

DNB bekrefter at de har lignende planer.

– Dyktige økonomisjefer vil det alltid være bruk for, men vi skal helt klart bidra til å gjøre det enklere både å starte og drive en bedrift, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim i DNB.

Han varsler at det vil komme flere slike tjenester fra DNB fremover.

– Bedriftskundene forventer å finne alt på ett sted, og det skal vi gi dem. Som følge av dette kommer DNB i fremtiden til å være mer enn en bank, sier han.

Fresvik sier Sparebanken Vest valgte å investere i Folio på grunn av teamet.

– Ideen er det nok mange som sitter med, så det er gjennomføringsevnen som er viktig, sier hun.

Gründerne understreker også at evnen til å tiltrekke de beste folkene er avgjørende for suksess. Så langt er ti ansatt, samtlige med fartstid fra nettleserselskapet Opera eller Finn, eller fra begge, slik som Norem, som er daglig leder.

Postkassen til Folio bærer kanskje litt preg av at det er et ungt selskap Sparebanken Vest investerer i.
Postkassen til Folio bærer kanskje litt preg av at det er et ungt selskap Sparebanken Vest investerer i. (Foto: Per Thrana)

Gift med banken

Gründerselskaper advares ofte mot å knytte seg for tett til industripartnere, fordi det fort kan hindre andre partnerskap. Mange banker holder også avstand til gründerne for at ikke bankens tunge kultur og organisasjon skal skvise ut gründerånden.

Men i dette tilfellet ønsket gründerne fra starten av en svært tett kobling, for å kunne sy tjenestene tettest mulig sammen. I disse dager åpner nye EU-regler for at andre aktører får tilgang til kontoopplysninger og betaling i bankene, men gründerne sier det er avhengige av tettere integrasjon.

Dermed blir det avgjørende at samarbeidet fungerer. Bankens eierandel er en viktig del av dette.

– Det er et teknisk veldig sterkt avhengighetsforhold. Det er en balansegang, og vi skal ha en stor nok eierandel til at vi skal ha alle incentiver til å gjøre det til en suksess, samtidig som gründerne har en betydelig eierandel, sier Fresvik.

Hun vil ikke si akkurat hvor stor andel banken har. Investeringen består av både egenkapital og konvertibelt lån, så fremtidig eierandel vil også avhenge av kursen ved senere emisjon, der banken kan konvertere lån til aksjer.(Vilkår)

– Jeg vil vise at jeg har guts, selv om jeg kommer fra en slik familie
Katharina Andresen skal ta familiebedriften Ferd videre, men ønsker ikke å bli satt i bås som en arving.
02:06
Publisert: