Gründer Kjell Are Furnes fra øyen Giske i havgapet utenfor Ålesund måtte helt til Canada for å finne sykehus som ville teste ut en nyskapende seng. Men for å få penger, trengte han bare å reise hjem.

– Det er et fantastisk spennende prosjekt som ble vår første fellesinvestering i det nye miljøet. Vi digger at folk, og særlig sunnmøringer, satser stort, og dette prosjektet har vi kjempetro på, sier Anja Solevågseide, som leder arbeidet i nystartede Pir Invest.

En gruppe på 12 lokale investorer går nå inn med totalt 32 millioner kroner i selskapet Ably Medical, i en emisjon som priser selskapet til 100 millioner kroner.

Maritim, møbler og helse

Ably Medical ble til ved at gründerne besøkte sykehus og fant ut at sengene påvirker alt fra liggesår til fallskader og tunge løft som gir svært mange sykepleiere belastningsskader. Løsningen de kom opp med er en seng der langsgående fjærer kan brukes til å endre formen på sengen. Den skal også utstyres med en rekke sensorer og kunstig intelligens for å overvåke pasientene.

Den norske helseindustrien eksporterte i fjor for 23,6 milliarder kroner, og omsetningen er i sterkt vekst, viser en fersk rapport fra Menon. Ably Medical og Pir Invest håper de kan bidra til å gi Sunnmøre en del av veksten.

– Regionen har kompetanse til å gjøre noe slikt fra maritim industri og møbelproduksjon, og vi mener helse er et nytt ben å stå på for regionen, sier Furnes.

Planen har hele tiden vært å få til produksjon i regionen.

– Handler dette om fornuft eller kjærlighet til regionen?

– Det er kjærlighet, men også troen på folkene som er der og ærgjerrigheten, sier Furnes, som trekker frem lokal stahet, ingeniørkompetanse og tilgang på kapital.

Dessuten har bedrifter som Ekornes vist at det er mulig å lykkes stort internasjonalt.

– Det er en plass der folk er så sta og får til ting. De produserer stoler ved en fjord der som brukes i hele verden, sier Furnes, som nå har bodd 19 år i Oslo.

Enormt marked

Furnes er klar på at det er langt frem, men sier det internasjonale markedet for sykehussenger er gigantisk. De har fått en fot innenfor døren i Canada, der de har fått støtte til å gjennomføre en studie. Første seng sendes til Toronto i starten av mai.

– Da får vi relevante tilbakemeldinger, og ser hva vi må justere og hvor langt unna vi er et eventuelt kjøp. Så sikter vi mot en større demonstrasjonsstudie til høsten, med seks senger på fire sykehus, sier Furnes, som også jobber med etablering i Tyskland og Frankrike.

Pir Invest er et nystartet investormiljø med en rekke fremstående gründere og aktører fra næringslivet på Sunnmøre. I første omgang er ti investorer med på Ably-satsingen, men miljøet er i vekst, forteller Solevågseide. Tanken er at dette skal bli den første av mange «pirer» som bygger opp teknologibedrifter på Nord-Vestlandet. Mange av investorene er selv gründere.

– Ved å samle et miljø vil vi gjøre det lettere å være både investor og gründer, sier Anja Solvågseide.

Hun er selv datter til en av gründerne i Optimar, en leverandør til fiskeri- og oppdrettsnæringen med 440 ansatte som nylig ble solgt til et tysk investeringsfond.

I tillegg til pengene skal Pir-miljøet også fungere som en industriell rådgivingsgruppe for Ably.

– Gruppen har masse kunnskap om å starte produksjon og bygge industri. De ønsker å være den støtte man selv har hatt, eller kanskje savnet, sier Solevågseide.

Foreløpig er den lokale møbelindustrien ikke representert, men det er flere investorer med bakgrunn fra skip-, olje og oppdrettsnæringen.

– Vi har stor tro på teamet bak Ably Medical, og ser en stor verdi i å investere i spennende lokale prosjekter, sier Robin Halsebakk.

Han er sønn av Roger Halsebakk i Ronja Capital som har bygget opp brønnbåtselskapet Sølvtrans.

Store lokaler

I tillegg til investormiljøet er Solvågseide involvert i oppbyggingen av Pir Cowork, som skal huse nye oppstartsbedrifter. Lokalene ligger i Idungården sentralt i Ålesund, som etter planen skal pusses opp for 80–100 millioner kroner, skriver Sunnmørsposten.

– Det er et kjempestort hus på 4000 kvadratmeter sentralt i Ålesund. Det skal være plass til gründere, investorer, frilansere og fjernansatte samt prosjektgrupper i større selskaper, sier Solevågseide. (Vilkår)

Jeg lurer på om Android begynner å ta knekken på IOS
To operativsystemer slåss om makten i mobilmarkedet - Apples IOS og Googles Android
01:24
Publisert: