Nordic Unmanned er et ektefødt barn av oljesmellen i 2014. Det ble startet av fem kamerater i Sandnes mens fire av dem var permittert fra oljebransjen. Nå har de fått et gigantisk gjennombrudd, og en anerkjennelse de håper skal lede frem til nye kontrakter.

– Det ble en euforisk tur på byen, for å si det sånn. Vi har fått en av tidenes største dronekontrakter i Europa, på 14 millioner euro. Det er mer enn ti ganger omsetningen vår, sier Knut Roar Wiig, daglig leder i Nordic Unmanned.

Kontrakten er utlyst av European Maritime Safety Agency og handler blant annet om å avdekke bruk av drivstoff med ulovlig høyt innhold av svovel på havet.

– Vi skal fly opp bak fartøyene og «sniffe» etter miljøkriminalitet, sier Wiig, som sier de har en sensor som kan avsløre svovelkonsentrasjonen i røyken.

Daglig leder Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned løfter en drone over på arbeidsbenken i verkstedet. Selskapet har vunnet en kjempekontrakt med EU og skal fly droner for å måle avgasser på skip.
Daglig leder Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned løfter en drone over på arbeidsbenken i verkstedet. Selskapet har vunnet en kjempekontrakt med EU og skal fly droner for å måle avgasser på skip. (Foto: Tommy Ellingsen)

Dette undersøkes i dag bare når skipene ligger til kai, og da er det ofte vanskelig å vite om tankene med ulovlig drivstoff skjules, mens man viser frem tanker med lovlig innhold, sier Wiig.

Digre droner

Kontrakten gjelder fire digre bensindrevne droner, som veier 235 kilo hver. Disse dronene har en rekkevidde på 50 kilometer, som er begrenset av at signalene blir avskåret av jordkrumningen.

De skal kunne brukes til flere typer overvåkning på havene, fra Hellas til Norge.

– Fire droner på et så stort område høres lite ut?

– Det kan du si, men det er noen områder som er mer interessante enn andre, sier Wiig.

Nordic Unmanned har utviklet en egen drone, men bruker her innkjøpte droner. Wiig er overbevist om at det vil bli et stort marked for slike tjenester, der både offentlige og private aktører leier en droneoperatør fremfor å kjøpe utstyr eller drive det selv.

Ernst Morten Aasen (i midten) er droneoperatør og skal offshore for å inspisere en tysk rigg. Her trener han på å fly, sammen med seniorrådgiver Alexander Hatlestad (til venstre) og daglig leder Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned.
Ernst Morten Aasen (i midten) er droneoperatør og skal offshore for å inspisere en tysk rigg. Her trener han på å fly, sammen med seniorrådgiver Alexander Hatlestad (til venstre) og daglig leder Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned. (Foto: Tommy Ellingsen)

– Det har tatt litt lengre tid enn vi håpet, men det er dette vi har trodd på og rigget oss for hele veien. Vi har som mål om å bli ledende innen energi og offshore, og med en slik kontrakt trer man inn i en helt annen klasse selskaper, sier han.

Gjør dagsverk på halvtime

Blant selskapets andre kunder er Statnett, som bruker droner til å inspisere sine anlegg. De er i ferd med å prøve ut muligheten for å bruke ubemannede droner til automatiske inspeksjoner av deres anlegg, og Nordic Unmanned er en av tre aktører som samarbeidet om det vinnende anbudet. Han sier det foreløpig er få aktører som kan levere slike tjenester.

– Hvis det fungerer, vil dronene kunne gjøre en del inspeksjoner på utilgjengelige plasser, og fly både faste ruter og der det trengs, sier Jørn Egil Johnsen, som var ansvarlig for utforming av Statnetts dronestrategi i 2016 og nå er leder av programmet for smarte nett.

Johnsen forteller at de i dag har i underkant av 30 dronepiloter i selskapet, og at disse gjerne kan sjekke noen hundre meter ledning på en halvtime.

– Det ville kanskje vært en dagsjobb hvis de måtte opp i mastene. Det gir stor gevinst både sikkerhetsmessig og økonomisk, og du kan slippe å koble ut anlegg, sier han.

Han sier at selskapet også leier inn dronetjenester i noen tilfeller, og er usikker på hvilken modell som vil vinne frem i fremtiden – eie eller leie.

– Det er vanskelig å si, for vi vet ikke hva markedet kommer til å tilby. Hvis det viser seg billigere og enklere å leie, vil vi selvsagt gjøre det, men strategien vår går ut på at vi skal gjøre begge deler, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Youtubestjerne og modell: – Det er viktig for meg å fortelle denne historien
Emma Ellingsen var bare åtte-ni år da hun forsto at hun var født i feil kropp.
01:38
Publisert: